marți, 22 martie 2011

Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce ceva mai grav decât un tsunami

Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, a afirmat, într-un interviu acordat Ştirilor Pro TV, că în Marea Neagră se pot produce valuri seismice, adica tsunami.
Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce ceva mai grav decât un tsunami

Zonele seismice care afectează România sunt Vrancea, Banat, Maramureş, Bucovina, nordul Dobrogei şi sudul Dobrogei, cu partea de la Sabla, la sud de Mangalia, aflată pe teritoriul bulgar.  Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, Sabla este o zona tectonică ce ar putea provoca tsunami în Marea Neagră. Ea înaintează în mare cu circa 20-30 de kilometri şi generează tsunami mai mici sau mai mari.
"Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami în Marea Neagră, care ar fi ca un fel de vas închis. Eu le recomand dânşilor, din punct de vedere fizic, să ia un lighean şi să facă cu mâna în apă, să vadă ce valuri apar", a spus directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.
El spune însă că valurile seismice nu sunt problema principală, ci gazele care ar putea ieşi la suprafaţă de sub Sabla, în urma mişcărilor tectonice. "De la această falie Sabla, personal gândesc că sunt mari probleme, pentru că în Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până foarte adânc, există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric. Vă rog să realizaţi ce înseamnă această scoatere afară, este un alt pericol... ceva mult mai periculos decât un val de tsunami însuşi", spune Mărmureanu.

realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu