luni, 14 martie 2011

Care sunt ţările în care specialiştii aşteaptă cutremure majore

Două cutremure maj0re au avut loc de la începutul anului. După Noua-Zeelandă, Japonia a fsot l0vită de cel mai puternic seism din istoria sa modernă. Deşi nu se poate spune cu exactitate când va avea loc un cutremur, specialiştii au în viz0r mai multe zone din lume, unde riscul este crescut.
Placă tectonică

Seismologii japonezi au ridicat nivelul cutremurului produs în Japonia de la 8,9 la 9 grade. Ţara a fost putewrnic afectată, însă, raportat la amploarea evenimentului, pagubele au fost relatiuv mici. Japonia  este cunoscută ca o ţară cu un risc seismic ridicat. Experienţa în cutremure a făcut ca japonezii să investească foarte mult în infrastructuri seismo-rezistente. Cu toate acestea, la Kobe au murit în 1995 6.400 de persoane. La Kanto au fost peste 100.000 de victime în 1923.
Pericolul este cu atât mai mare cu cât densitatea demografică a oraşelor japoneze este enormă, iar poziţionarea arhipelagului îl face foarte vulnerabil în caz de tsunami. Numărul victimelor ultimului cutremur ar putea ajunge la 10.000. Unul dintre riscurile majore pe care le înfruntă Japonia în cazul mişcărilor seismice provine de la energia nucleară pe care o produce.  În 2007 s-a produs o importantă scurgere la centrala nucleară de la Kashiwazaki după un seism. La Fukushima, la 250 de kilometri de Tokio, un alt reactor al centralei nucleare nu poate fi răcit.
Care sunt însă regiunile lumii în care speciualiştii aşteaptă cutremure majore
Statele Unite, delta inferioară a fluviului Mississippi
Ultimul cutremur mare a avut loc în această zonă în 1812. O serie de cutremure din secolul al XIX-lea şi care au lovit statele americane Illinois, Missouri, Arkansas, Kentucky, Tennessee şi Mississippi au inversat sensul debitului fluviului Mississippi.
Principalele oraşe mari care se află pe cea mai periculoasă placă americană, New Madrid, sunt Saint Louis şi Memphis . Agenţia americană a situaţiilor de urgenţă, FEMA, a lansat o averitizare în 2008: un seism puternic de-a lungul faliei New Madrid ar putea provoca "cele mai mari dezastre economice cauzate de o catastrofă naturală care ar putea lovi Statele Unite". Pericolul este foarte mare pentru că în această zonă nu au fost luate măsuri de protecţie împotriva cutremurelor, aşa cum este cazul Californiei sau a nord-vestului Pacificului, zone în care se produc mai des cutremure, dar nu de foarte mare magnitudine.
Turcia, Anatolia de Nord
În cutremurul de la Izmit din 1999 au murit 18.000 de oameni. După doar trei luni, un alt cutremur face 900 de victime. În ultimii 40 de ani în Turcia s-au produs şase cutremure cu peste 1.000 de victime.
Seismologii sunt îngrijoraţi, pentru că următorul seism ar putea zgudui şi sudul Istanbulului, aglomeraţie urbană ce numără peste 12 milioane de locuitori. Sunt însă prevăzute serii de cutremure mai mici, nu unul de o magnitudine foarte mare, dar acest lucru nu este de natură să liniştească populaţia.
Australia
Australia nu se află între două plăci tectonice, dar asta nu înseamnă că motivele de îngrijorare sunt mai mici. Activitatea seismică din această ţară este rezultatul unor mişcări tectonice care au loc departe de continent, dar nicio regiune nu este în afara pericolului, iar seismele sunt foarte greu de anticipat.
Din fericre, cea mai mare parte a cutremurelor australiene, inclusiv cele cu o magnitudine de peste 4 pe scara Richter din anul 2008, s-au produs în centrul ţării, o regiune aridă, iar pagubele au fost minime. Structurile şi materialele învechite ale construcţiilor din Newcastle au făcut ca, în 1999, un cutremur de numai 5,5 pe scara Richter să aibă pagube foarte importante. Un seism la Sydney, a cărui populaţie este de 15 ori mai mare decât cea din Newcastle ar fi catastrofal.
Nepal
În sudul lanţului himalyan, la doar 240 de kilometri în sudul Everestului, capitala Nepalului, Katmandu, se situează la joncţiunea plăcilor indiană şi euroasiatică. Geologii avertizaeză că o mişcare seismică importantă ar putea lovi capitala ţării, în lipsa altor cutremure în ultimii ani. Cu cât intervalul dintre cutremure este mai mare, cu atât creşte magnitudinea unei viitoare mişcări seismice.
În Nepal este însă foarte grav, pentru că la Katmandu, tehnicile de construcţie sunt neadapatate pericolului, iar populaţia urbană creşte continuu. Ca şi în Haiti, ţara a fost zguduită de confruntări politice o perioadă lungă de timp. Din 2006, de când s-a terminat războiul civil, Nepalul nu a cunoscut stabilitatea politică sau dezvoltarea economică şi nu are un plan de acţiune în cazul unei catastrofe naturale.
realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu