luni, 14 martie 2011

Skylon, superavionul care a pensionat naveta Discovery FOTO

Oamenii de ştiinţă au în proiect un avion spaţial, care să îmbine transportul aerian clasic şi pe cel spaţial. Realizarea lui va dura însă cel puţin un deceniu, iar costurile sunt estimate la 10 miliarde de dolari.
Skylon, noua provocare în transportul spaţial

Avionul se va numi Skylon şi va fi o navă nepilotată şi reutilizabilă. Inginerii britanici declară ca transportul în spaţiu va deveni mult mai facil şi mai ieftin dacă această navă va depăşi faza de proiect.
Revoluţionarul aparat de zbor, proiectat de firma britanică Reaction Engines, nu ­este prevăzut cu motoare externe convenţionale. Skylon va putea însă să zboare cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului, utilizând două motoare interne ce absorb hidrogenul şi oxigenul din atmosferă pentru a trimite, practic, aparatul de zbor la o înălţime de 29 de kilometri, pe orbita inferioară Pământului.

Noua navă ar urma să aibă un motor de rachetă alimentat cu hidrogen, dar decolarea ar urma să se facă diferit de cea a navetelor spaţiale clasice şi mult mai apropiat de ceea ce se întâmplă în transportul aerian convenţional.
Skylon va avea 90 de metri lungime şi va putea transporta circa 12 tone, astfel că va putea avea la bord sateliţi, marfă şi pasageri. Cercetătorii britanici se gândesc deja să îl utilizeze pentru misiuni pe Lună şi pe Marte.
Costurile acestui proiect depăşesc 10 miliarde de dolari, dar 80% dintre acestea sunt asigurate de mediul privat.
Skylon, noua provocare în transportul spaţial
realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu