miercuri, 16 martie 2011

Catastrofă la centralele nucleare din Japonia în scurt timp, anunţa comisarul UE pe Energie

În Japonia, pot urma evenimente catastrofale în câteva ore, a declarat comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, citat de Reuters.
Explozia de la Fukushima

Comisarul european a apreciat că situaţia a scăpat de sub control. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al oficialului european. Potrivit acestuia, Oetinger nu deţine informaţii suplimentare privind situaţia din Japonia.

"În următoarele ore, ar putea urma şi alte evenimente catastrofale, care ar putea pune în pericol viaţa oamenilor de pe insulă", a declarat Oetinger în faţa Parlamentului European miercuri seară.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin, a afirmat de asemenea miercuri că, "în cel mai grav dintre scenarii", după accidentul nuclear din Japonia, catastrofa ar putea avea "un impact superior celei de la Cernobîl".
"În cel mai grav dintre scenarii, este vorba evident de un impact superior (accidentului de la) Cernobîl", a adăugat el, făcând aluzie la catastrofa nucleară din 1986 din Ucraina.

Întrebat dacă poate să facă precizări suplimentare, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Nu. Suntem la acelaşi nivel de informare. Guvernele aflate în prezent la putere, mass-media şi vectorii de opinie (care sunt jurnaliştii), şi, în consecinţă, opinia (publică).
Japonia este pregătită să ceară cooperarea armatei americane pentru a preveni o catastrofă nucleară la centrala de la Fukushima, avariată de cutremurul de vineri, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Yukio Edano a declarat că Guvernul se "pregătea" pentru eventualitatea de a cere ajutorul Statelor Unite, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalişti.

"Cooperarea militară americană ar putea fi utilă" la Fukushima, unde s-a produs o serie de accidente, a adăugat el.

Americanii "cooperează deja, cu un sprijin logistic", a precizat Edano.

Opt nave militare americane, între care portavionul USS Ronald Reagan şi escorta sa, participă la operaţiuni de salvare în nord-estul Japoniei, regiune afectată, vineri, de un cutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami devastator.

USS Ronald Reagan este utilizat ca platformă plutitoare pentru alimentarea cu carburant a elicopterelor armatei şi Pazei de Coastă japoneze, implicate în operaţiuni de salvare.

Aparatele de la bordul portavionului, aproximativ 80 de avioane şi elicoptere, efectuează, de asemenea, misiuni de recunoaştere şi livrează apă şi pături sinistraţilor, potrivit Pentagonului.
realitatea

Regiunile japoneze devastate de tsunami, afectate de zăpadă şi de frig

Operaţiunile de salvare în regiunile din nord-estul Japoniei devastate de tsunami sunt afectate acum de temperaturi scăzute şi de ninsori.
Regiunile japoneze devastate de tsunami, afectat de zăpadă şi de frig / FOTO: AP/ Yomiuri Shimbun / Yuji Furuya

Temperaturile au scăzut până la zero grade în departamentele Iwate, Miyagi şi Fukushima, cele mai afectate de valul seismic provocat de cutremurul cu magnitudinea 9 produs vineri.
Ele ar putea să scadă chiar până la minus 5 grade joi, potrivit serviciilor de meteorologie.
Aceste condiţii complică activitatea celor aproximativ 80.000 de militari, poliţişti şi salvatori japonezi, care sunt sprijiniţi de numeroase echipe de specialişti străini.
Ele fac de asemenea mai dificile condiţiile de viaţă ale celor aproximativ 500.000 de persoane care au fost evacuate pentru că şi-au pierdut locuinţele sau pentru că locuiau pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima, avariată de cutremur şi tsunami.
Aceste persoane s-au confruntat deja cu lipsa de apă potabilă, alimente şi carburant, precum şi cu pene de electricitate şi defecţiuni ale sistemelor de telefonie.
În oraşul portuar Kesennuma, un locuitor, Hideo Chiba, a declarat că zăpada şi frigul nu îl vor împiedica să caute printre dărâmăturile din jurul casei sale. "Slavă Domnului, sunt în viaţă. Familia mea este în stare bună de asemenea. Apreciez că am ceva de făcut", a declarat el.
realitatea

Vremea se răceşte accentuat şi plouă în aproape toată ţara VEZI PROGNOZA PE TREI ZILE

Temperaturile au scăzut încă de miercuri în nordul Moldovei. Dar de joi, aerul rece va ajunge şi în sud, astfel că de la 23-24 de grade, joi nu se mai fac decât 14-15 grade. Ceva mai cald va mai fi doar în Banat şi sudul Crişanei. Dar ploile se extind şi ajung să fie chiar abundente în vestul, centrul şi nordul ţării, ca şi în zona subcarpatică din sud. De vineri, se face rece în toată ţara.
Vremea se răceşte accentuat de joi

Joi vremea se schimbă în toate regiunile. Precipitaţiile se extind şi se răceşte accentuat, mai ales în regiunile extracarpatice. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua în toate zonele. Sunt posibile şi descărcări electrice. În nordul Moldovei şi la munte vremea are chiar aer de iarnă, cu precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul suflă cu intensificări, iar în Banat şi la munte bate cu putere. Maximele termice vor fi cuprinse între 7 şi 17 grade. Mai frig va fi în Moldova, dar sunt posibile şi temperaturi mai mari de 17 grade în Banat şi în Crişana.

Şi în Capitală vremea se răceşte accentuat. Norii acoperă cerul, vântul devine mai intens şi temporar va ploua. Dacă miercuri, maxima a trecut din nou de 20 de grade, joi mercurul din termometre se opreşte la 11 - 12 grade, regim normal însă pentru data din calendar. Presiunea atmosferică nu prezintă variaţii semnificative de la 758 mm coloană de mercur, valoare doar o idee sub cea considerată confortabilă pentru organism.

Cald şi frumos şi la munte şi doar în nordul Carpaţilor Orientali se anunţă ceva ploi şi temperaturi mai mici decât marţi, ceea ce pregăteşte o noapte în care ar putea reveni lapoviţele şi chiar ninsorile. După amiază norii se mai îngroaşă deasupra crestelor occidentale şi vestul Carpaţilor Meridioanli, dar până atunci amiaza reuşeşte să adune suficiente grade cât să bucure turiştii aflaţi în staţiunile montane.
Primăvara ajunsă la altitudine are însă şi părţile mai puţin bune. Zăpada se topeşte, dar încă mai sunt 109-125 de centimetri depuşi la Vârfu Omu şi Bâlea Lac, iar riscul de avalanşă a scăzut la nivel moderat. Condiţii de schi rămân totuşi acceptabile la Sinaia şi Predeal, cel puţin joi, fără risc de avalanşă, pe cei 23-35 de centimetri de omăt care încă nu s-a topit. Iarna cedează teren în faţa primăverii şi la Arieşeni şi Straja, unde turiştii mai găsesc cel mult 22-28 de centimetri de zăpadă pe pârtii.
În vest, în nord şi în centru norii acoperă cerul mai toată ziua şi aduc ploi în averse însoţite chiar de fulgere şi tunete. În sudul Crişanei şi în Banat vântul suflă cu putere. În nord şi în centru maximele scad cu până la 4,5 grade, dar vremea este încă mai caldă decât în mod normal. 16 grade sunt prognozate în Baia Mare, la Cluj-Napoca şi la Sibiu, 17 la Oradea şi 20 la Timişoara.
În sud, după ziua caldă şi soarele generos de miercuri, vremea se schimbă radical joi. Norii acoperă cerul toată ziua, plouă şi se răceşte accentuat. Maximele rămân încă destul de mari, 15 grade la Drobeta, 13 la Craiova, 14 la Giurgiu şi la Călăraşi. Mai frig e în Buzău, doar 9 grade la amiază. Ploile şi vremea rece cuprind şiDobrogea. Răcirea este semnificativă dincolo de fâşia litorală, aşa că la Tulcea sunt cel mult 8 grade, iar la Constanţa sunt prognozate 11. În Moldova va fi cel mai frig. În centrul şi în nordul regiunii maximele scad uşor sub mediile multianuale, iar în Bucovina sunt posibile şi precipitaţii mixte, în timp ce în restul prvinciei plouă temporar. 4 grade vor fi azi la Suceava, 6 în Bacău, 7 la Iaşi şi 9 la Galaţi.

Vineri, temperatura aerului continuă să scadă în cea mai mare parte a ţării. La amiază termometrele vor arăta valori între 5 şi 15 grade. Puţin mai cald va fi în vest, până la 16 grade în Oradea şi 17 la Timişoara, dar în nordul Moldovei mercurul se opreşte în termometre la 3-4 grade. Norii sunt pe cer mai toată ziua şi plouă. La munte şi în nordul Moldovei vor fi lapoviţă şi ninsoare.
Şi în Capitală se mai răceşte, aşa că la amiază termometrele arată în jur de 10 grade. Soarele are puţine şanse să se vadă printre norii din care mai plouă trecător.
Sâmbătă vremea se apropie de normele termice ale datei. Maximele se vor situa între 4 şi 14 grade, cu cele mai mici valori în nord-estul extrem. Mai cald va fi în centrul ţării. Ploile preferă vestul, centrul şi norul ţării, în timp ce în rest plouă doar pe arii restrânse. Din cauza temperaturilor mai scăzute în nord şi la munte aşteptăm din nou lapoviţă şi ninsoare.
Sâmbătă în Bucureşti cerul va fi noros şi mai sunt condiţii să plouă slab. La amiază vor fi în jur de 11 grade, normal pentru această dată.
realitatea

Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 judeţe ale ţării

Mai multe râuri din 11 judeţe, aflate în vestul şi sud-vestul ţării, se află sub cod galben de inundaţii în intervalul joi, ora 10.00 - vineri, ora 16.00, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Risc de inundaţii pe mai multe râuri
Bazinele hidrologie vizate sunt Crasna, Barcău, Crişul Alb, Crişul Negru, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu şi afluenţii Oltului inferior, în judeţele Sălaj, Satu Mare, Caraş Severin, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş, Dolj, Vâlcea, Gorj şi Olt.

"Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi precipitaţiile prognozate pentru următoarele 36 ore, se pot produce creşteri de niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie şi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi râuri necadastrate", se menţionează în avertizare.

realitatea

Andra a născut. Ea şi Măruţă au un băiat de 3,7 kilograme

În familia Măruţă e sărbătoare mare. Astăzi, în jurul orei 10:30, Andra a adus pe lume,, la maternitatea Regina Maria un băieţel sănătos şi voinic care va purta numele David. Micuţul are 3,760 de kilograme şi 54 de centimetri. Copilul a primit la naştere nota 10, anunţă Libertatea.
Andra si Catalin Maruta au devenit parinti

"Este una dintre cele mai fericite zile din viaţa mea. Nu am crezut niciodată că pot exista astfel de sentimente, că poţi simti o bucurie atât de mare. Când mi-am văzut pentru prima oara copilul şi l-am luat în brate am simţit că mi se înmoaie picioarele. Este un sentiment de nedescris", a declarat vizibil emoţionat proaspătul tătic.
Şi Andra se simte bine, iar în câteva ore îşi va reveni complet.
David este primul copil al familiei Măruţă, însă Andra şi Cătălin au declarat în repetate rânduri că îşi doresc mai mulţi copii. Cei doi s-au căsătorit în 2008, pe 23 august, la Tg. Jiu, chiar de ziua artistei.
realitatea

Invazia a început: Un crevete psihopat din Marea Neagră sperie biologii britanici

Ucide şi schilodeşte de plăcere. Cu cât ucide mai mult, cu atât e mai nesăţios şi vrea să ucidă şi mai mult. Are toate datele unui prădător care o dată intrat pe teritoriul tău nu mai ai cum să scapi de el: depune enorm de multe ouă, creşte şi ajunge la maturitate sexuală foarte rapid, în cel mai scurt timp eşti colonizat total. Vine dintr-un teritoriu vestit pentru plăcerea torturii şi uşurinţa de a ucide, Asia.
Un crevete ucigas ataca o midie zebra
Este clasificat drept "Dikerogammarus villosus" şi este numit pe nedrept crevete, deşi, de regulă i se spune "crevetele ucigaş". În fapt este un alt tip de crustaceu numit "amfipod", măsoară trei centimetri lungime şi are un temperament iraţional şi o muşcătură de temut.  "Cu cât prada este mai numeroasă, cu atât devine mai violent şi omoară fără discriminare, rata atacurilor sale fiind cu mult mai mare decât a altor amfipoduri", îl descrie biologul specializat în ape dulci Steve Ormerod, de la Universitatea Cardiff din Ţara Galilor. "Până în prezent nu am găsit nici o explicaţie pentru comportamentul său", spune el, "în mod bizar, ucide doar din plăcerea de a ucide, fără a-şi mânca prada".


Crevetele psihopat se trage din zona Mărilor Negre şi Caspică şi în ultimii 20 de ani s-a răspândit în apele Europei Centrale şi de Vest via fluviuri precum Dunărea şi Rinul. Invadatorul din Asia de Nord are o rată de supravieţuire enormă, depune 200 de ouă o dată, nu e mofturos cu speciile pe care le mănâncă, sunt o mulţime, suportă variaţii de temperatură mari, ca şi felurite niveluri de sare şi oxigen în apele în care trăieşte, de care de altfel se şi poate lipsi. Timp de şase zile poate supravieţui fără apă, iar prădătorii lui naturali nu-l pot stârpi sau măcar ţine rata reproducerii lui sub control, întrucât numărul urmaşilor săi este mult prea mare. 

În apele lacului Cardiff Bay, numărul lor a ajuns deja la 4.000 pe metru pătrat şi acesta nu este decât unul din primele locuri pe care le-a colonizat în Insulele Britanice. Biologii se tem că aşa cum a ajuns în acestea, bănuiala lor fiind că primele exemplare au ajuns aici lipite de vreun echipament al vreunui vas european, se vor răspândi rapid în apele din întreaga Mare Britanie, punând în pericol un număr mare de specii lipsite de apărare în faţa ferocităţii lor. "Dovezile din locurile pe care le-au colonizat în alte părţi din Europa arată că temerile noastre sunt întemeiate", spune Steve Ormerod, citat de livescience.com. "Invadarea altor teritorii este foarte probabilă şi este necesar să găsim metode pentru a-l eradica până departe, inclusiv Oceanul Atlantic. Chiar dacă nu a ajuns aproape de America de Nord lecţia pe care am învăţat-o de la alte specii invadatoare este că un control adevărat şi eradicarea sunt foarte rar posibile", mai spune el. Iar exemplul pe care-l dă este cel al midiilor zebră şi quagga, care au ajuns deja în America, şi cu ce rezultate extreme.

realitatea

Auto-Dacia a scumpit toate versiunele Duster. Vezi cât costă acum

Cel mai scump Duster, în varianta de echipare Laureate, cu propulsorul diesel 1.5 dCi de 110 CP şi cu tracţiune integrală, costă acum 16.600 de euro, cu 1.000 de euro mai mult decât până acum.
Dacia a scumpit toate versiunele Duster

Dacia a scumpit toate versiunile modelului Duster. Cea mai ieftină variantă costă acum 11.150 de euro, cu 650 de euro mai mult decât preţul de la lansare.
Modelul de bază este echipat cu un motor pe benzină 1.6, cu 16 valve, care dezvoltă 105 CP şi are tracţiunea pe puntea faţă, scrie incont.ro.
Cel mai scump Duster, în varianta de echipare Laureate, cu propulsorul diesel 1.5 dCi de 110 CP şi cu tracţiune integrală, costă acum 16.600 de euro, cu 1.000 de euro mai mult decât până acum.
"Sunt multe cauze care stau la baza modificării preţurilor. Preţurile evoluează în ritm cu piaţa. Practic, poziţionarea pe piaţă este explicaţia pentru creşterea preţurilor la modelul Duster", au declarat oficialii Automobile Dacia.
realitatea

România, pe cale să devină o mini-Polonie

România este pe cale să devină o mini-Polonie, potrivit International Financing Review. Privatizările importante anunţate de stat au trezit interesul greilor din finanţele mondiale.


JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, UBS şi Nomura sunt doar câteva dintre instituţiile financiare care se bat pentru intermedierea privatizărilor planificate de România.

În 20 de ani, autorităţile române au promis privatizări peste privatizări la bursă. Însă, doar două IPO-uri de marcă au avut loc în ultimele două decenii: Transgaz în 2007 şi Transelectrica în 2006. Acum, lucrurile par să se schimbe, după cum o spun chiar şi experţii International Financing Review, instituţie care oferă consultanţă în domeniul financiar.

Catalizatorul a fost listarea Fondului Proprietatea, o declaraţie de intenţie pentru privatizări în anii care vin, în opinia analiştilor străini. Şi cum statul român are nevoie masivă de bani vrea să mai vândă deja din deţinerile sale. Pentru 2011, a planificat listarea unui pachet din Petrom, evaluat la 600 de milioane de euro, dar şi vânzarea unor pachete mai puţin valoroase la Transelectrica şi Transgaz. Pentru anul viitor, statul ţinteşte privatizarea Romgaz, companie în valoare de 2 miliarde de euro, după estimările BCR.

Banii obţinutţi vor ajuta la coborârea deficitului bugetar. Sub bagheta FMI, acesta ar să ajungă la cel mult 3% din PIB anul viitor. În plus, România are o nevoie masivă de investiţii în infrastructură. Mai ales în condiţiile în care domeniul energetic trebuie să atingă standardele Bruxelles-ului. Greii finanţelor au simţit mirosul banilor.

Potrivit International Financing Review, JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, UBS şi Nomura sunt doar câteva dintre instituţiile financiare care s-au arătat interesate de intermedierea privatizărilor statului român.

money.ro