miercuri, 16 martie 2011

Vremea se răceşte accentuat şi plouă în aproape toată ţara VEZI PROGNOZA PE TREI ZILE

Temperaturile au scăzut încă de miercuri în nordul Moldovei. Dar de joi, aerul rece va ajunge şi în sud, astfel că de la 23-24 de grade, joi nu se mai fac decât 14-15 grade. Ceva mai cald va mai fi doar în Banat şi sudul Crişanei. Dar ploile se extind şi ajung să fie chiar abundente în vestul, centrul şi nordul ţării, ca şi în zona subcarpatică din sud. De vineri, se face rece în toată ţara.
Vremea se răceşte accentuat de joi

Joi vremea se schimbă în toate regiunile. Precipitaţiile se extind şi se răceşte accentuat, mai ales în regiunile extracarpatice. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua în toate zonele. Sunt posibile şi descărcări electrice. În nordul Moldovei şi la munte vremea are chiar aer de iarnă, cu precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul suflă cu intensificări, iar în Banat şi la munte bate cu putere. Maximele termice vor fi cuprinse între 7 şi 17 grade. Mai frig va fi în Moldova, dar sunt posibile şi temperaturi mai mari de 17 grade în Banat şi în Crişana.

Şi în Capitală vremea se răceşte accentuat. Norii acoperă cerul, vântul devine mai intens şi temporar va ploua. Dacă miercuri, maxima a trecut din nou de 20 de grade, joi mercurul din termometre se opreşte la 11 - 12 grade, regim normal însă pentru data din calendar. Presiunea atmosferică nu prezintă variaţii semnificative de la 758 mm coloană de mercur, valoare doar o idee sub cea considerată confortabilă pentru organism.

Cald şi frumos şi la munte şi doar în nordul Carpaţilor Orientali se anunţă ceva ploi şi temperaturi mai mici decât marţi, ceea ce pregăteşte o noapte în care ar putea reveni lapoviţele şi chiar ninsorile. După amiază norii se mai îngroaşă deasupra crestelor occidentale şi vestul Carpaţilor Meridioanli, dar până atunci amiaza reuşeşte să adune suficiente grade cât să bucure turiştii aflaţi în staţiunile montane.
Primăvara ajunsă la altitudine are însă şi părţile mai puţin bune. Zăpada se topeşte, dar încă mai sunt 109-125 de centimetri depuşi la Vârfu Omu şi Bâlea Lac, iar riscul de avalanşă a scăzut la nivel moderat. Condiţii de schi rămân totuşi acceptabile la Sinaia şi Predeal, cel puţin joi, fără risc de avalanşă, pe cei 23-35 de centimetri de omăt care încă nu s-a topit. Iarna cedează teren în faţa primăverii şi la Arieşeni şi Straja, unde turiştii mai găsesc cel mult 22-28 de centimetri de zăpadă pe pârtii.
În vest, în nord şi în centru norii acoperă cerul mai toată ziua şi aduc ploi în averse însoţite chiar de fulgere şi tunete. În sudul Crişanei şi în Banat vântul suflă cu putere. În nord şi în centru maximele scad cu până la 4,5 grade, dar vremea este încă mai caldă decât în mod normal. 16 grade sunt prognozate în Baia Mare, la Cluj-Napoca şi la Sibiu, 17 la Oradea şi 20 la Timişoara.
În sud, după ziua caldă şi soarele generos de miercuri, vremea se schimbă radical joi. Norii acoperă cerul toată ziua, plouă şi se răceşte accentuat. Maximele rămân încă destul de mari, 15 grade la Drobeta, 13 la Craiova, 14 la Giurgiu şi la Călăraşi. Mai frig e în Buzău, doar 9 grade la amiază. Ploile şi vremea rece cuprind şiDobrogea. Răcirea este semnificativă dincolo de fâşia litorală, aşa că la Tulcea sunt cel mult 8 grade, iar la Constanţa sunt prognozate 11. În Moldova va fi cel mai frig. În centrul şi în nordul regiunii maximele scad uşor sub mediile multianuale, iar în Bucovina sunt posibile şi precipitaţii mixte, în timp ce în restul prvinciei plouă temporar. 4 grade vor fi azi la Suceava, 6 în Bacău, 7 la Iaşi şi 9 la Galaţi.

Vineri, temperatura aerului continuă să scadă în cea mai mare parte a ţării. La amiază termometrele vor arăta valori între 5 şi 15 grade. Puţin mai cald va fi în vest, până la 16 grade în Oradea şi 17 la Timişoara, dar în nordul Moldovei mercurul se opreşte în termometre la 3-4 grade. Norii sunt pe cer mai toată ziua şi plouă. La munte şi în nordul Moldovei vor fi lapoviţă şi ninsoare.
Şi în Capitală se mai răceşte, aşa că la amiază termometrele arată în jur de 10 grade. Soarele are puţine şanse să se vadă printre norii din care mai plouă trecător.
Sâmbătă vremea se apropie de normele termice ale datei. Maximele se vor situa între 4 şi 14 grade, cu cele mai mici valori în nord-estul extrem. Mai cald va fi în centrul ţării. Ploile preferă vestul, centrul şi norul ţării, în timp ce în rest plouă doar pe arii restrânse. Din cauza temperaturilor mai scăzute în nord şi la munte aşteptăm din nou lapoviţă şi ninsoare.
Sâmbătă în Bucureşti cerul va fi noros şi mai sunt condiţii să plouă slab. La amiază vor fi în jur de 11 grade, normal pentru această dată.
realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu