miercuri, 16 martie 2011

Catastrofă la centralele nucleare din Japonia în scurt timp, anunţa comisarul UE pe Energie

În Japonia, pot urma evenimente catastrofale în câteva ore, a declarat comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, citat de Reuters.
Explozia de la Fukushima

Comisarul european a apreciat că situaţia a scăpat de sub control. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al oficialului european. Potrivit acestuia, Oetinger nu deţine informaţii suplimentare privind situaţia din Japonia.

"În următoarele ore, ar putea urma şi alte evenimente catastrofale, care ar putea pune în pericol viaţa oamenilor de pe insulă", a declarat Oetinger în faţa Parlamentului European miercuri seară.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin, a afirmat de asemenea miercuri că, "în cel mai grav dintre scenarii", după accidentul nuclear din Japonia, catastrofa ar putea avea "un impact superior celei de la Cernobîl".
"În cel mai grav dintre scenarii, este vorba evident de un impact superior (accidentului de la) Cernobîl", a adăugat el, făcând aluzie la catastrofa nucleară din 1986 din Ucraina.

Întrebat dacă poate să facă precizări suplimentare, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Nu. Suntem la acelaşi nivel de informare. Guvernele aflate în prezent la putere, mass-media şi vectorii de opinie (care sunt jurnaliştii), şi, în consecinţă, opinia (publică).
Japonia este pregătită să ceară cooperarea armatei americane pentru a preveni o catastrofă nucleară la centrala de la Fukushima, avariată de cutremurul de vineri, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Yukio Edano a declarat că Guvernul se "pregătea" pentru eventualitatea de a cere ajutorul Statelor Unite, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalişti.

"Cooperarea militară americană ar putea fi utilă" la Fukushima, unde s-a produs o serie de accidente, a adăugat el.

Americanii "cooperează deja, cu un sprijin logistic", a precizat Edano.

Opt nave militare americane, între care portavionul USS Ronald Reagan şi escorta sa, participă la operaţiuni de salvare în nord-estul Japoniei, regiune afectată, vineri, de un cutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami devastator.

USS Ronald Reagan este utilizat ca platformă plutitoare pentru alimentarea cu carburant a elicopterelor armatei şi Pazei de Coastă japoneze, implicate în operaţiuni de salvare.

Aparatele de la bordul portavionului, aproximativ 80 de avioane şi elicoptere, efectuează, de asemenea, misiuni de recunoaştere şi livrează apă şi pături sinistraţilor, potrivit Pentagonului.
realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu