miercuri, 16 martie 2011

România, pe cale să devină o mini-Polonie

România este pe cale să devină o mini-Polonie, potrivit International Financing Review. Privatizările importante anunţate de stat au trezit interesul greilor din finanţele mondiale.


JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, UBS şi Nomura sunt doar câteva dintre instituţiile financiare care se bat pentru intermedierea privatizărilor planificate de România.

În 20 de ani, autorităţile române au promis privatizări peste privatizări la bursă. Însă, doar două IPO-uri de marcă au avut loc în ultimele două decenii: Transgaz în 2007 şi Transelectrica în 2006. Acum, lucrurile par să se schimbe, după cum o spun chiar şi experţii International Financing Review, instituţie care oferă consultanţă în domeniul financiar.

Catalizatorul a fost listarea Fondului Proprietatea, o declaraţie de intenţie pentru privatizări în anii care vin, în opinia analiştilor străini. Şi cum statul român are nevoie masivă de bani vrea să mai vândă deja din deţinerile sale. Pentru 2011, a planificat listarea unui pachet din Petrom, evaluat la 600 de milioane de euro, dar şi vânzarea unor pachete mai puţin valoroase la Transelectrica şi Transgaz. Pentru anul viitor, statul ţinteşte privatizarea Romgaz, companie în valoare de 2 miliarde de euro, după estimările BCR.

Banii obţinutţi vor ajuta la coborârea deficitului bugetar. Sub bagheta FMI, acesta ar să ajungă la cel mult 3% din PIB anul viitor. În plus, România are o nevoie masivă de investiţii în infrastructură. Mai ales în condiţiile în care domeniul energetic trebuie să atingă standardele Bruxelles-ului. Greii finanţelor au simţit mirosul banilor.

Potrivit International Financing Review, JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, UBS şi Nomura sunt doar câteva dintre instituţiile financiare care s-au arătat interesate de intermedierea privatizărilor statului român.

money.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu