luni, 7 martie 2011

8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită în toată lumea







Pe 8 martie se sărbătoreşte, în toată lumea, Ziua Femeii. Reprezentantele sexului frumos primesc flori şi în cinstea lor se organizează evenimente speciale. Ziua Internaţională a Femeii, o zi cu implicaţii istorice şi politice, este celebrată de 100 de ani.

În anul 1911, o activistă socialistă din Germania,Clara Zetkin, a organizat pentru prima oară ceea ce va purta numele de Ziua Internaţională a Femeii. În luna martie, femei din Germania, Austria, Danemarca, Rusia şi alte ţări europene au organizat o serie de marşuri pentru a promova drepturile femeii în lume.
În zorii Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii, în ultima duminică din februarie 1913. În urma Revoluţiei din octombrie 1917, bolşevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică.
În vestul Europei, Ziua Internaţională a Femeii a fost serbată, în perioada 1910-1920, după care a ieşit din atenţia publicului. Abia în anii '60, ea a fost readusă la viaţă de puternica expansiune a grupurilor feministe.
În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor - soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.
În data de 8 martie, Ziua Femeii este sărbătorită în ţări precum Albania, Algeria, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Finlanda, Georgia, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Letonia, Kazahstan, Macedonia, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam.

realitatea


Si din partea noastra : Pentru toate femeile din lume , le daruim toate florile din lume! La multi ani! 

Efecte ale exploziilor solare. 2 sori au fost observati pe cerul din China

La mai putin de o saptamana de la exploziile solare de proportii, pe cerul Chinei au fost observati doi sori. Unul galben si incetosat, celalalt cu o orbita alba, cei doi sori stateau unul langa altul, starnind curiozitatea oamenilor.
Doi sori

MSNBC: Potrivit astronomului Jim Kaler, de la Universitatea Illinois, imaginea neobisnuita se datoreaza refractiei luminii, insa este un fenomen care se intampla extrem de rar:"Totodata acest miraj nu este explicat intrutotul de stiinta", a mai adaugat acesta.
Acest fenomen apare atunci cand particulele din atmosfera fac ca lumina sa se refracte. Aceasta imagine poate fi vazuta adesea la orizont, acolo unde aerul este mai dens, iar mirajele apar fie deasupra, fie dedesubtul sursei originale de luminina - si nu langa asa cum apare in imagine.
Imagini similare care dau impresia dublarii Soarelui sau a Lunii au mai fost semnalate de astronomul Marcel Minnaer care de altfel le-a folosit intr-una dintre lucrarile sale de referinta, publicata in 1993. El spune ca fenomenul “multiplicarii” Soarelui sau Lunii este produs de o refractie ciudata, dar ca ceea ce este extraordinar in cazul unor astfel de imagini este ca dublura Soarelui sau a Lunii are aceeasi forma si marime ca si originalul.
Cu toate acestea, cercetatorii nu par sa se fi pus de acord cu privire la cauzele care au dus la aparitia acestui neobisnuit fenomen.
De pilda, expertii in optica atmosferica vin cu propriile explicatii. Grant Perry, cercetator la University of Wisconsin Cooperative Institute for Satellite and Meteorological Studies, spune ca acesta nu este un fenomen optic obisnuit. “Ma intreb daca nu cumva este vorba despre un efect al lentilelor (aparatului cu care au fost surprinse), dar in acest caz imaginile respective s-ar fi miscat impreuna cu miscarea camerei, ceea ce nu se intampla. Daca presupunem ca sunt particule de gheata sau ceva in atmosfera care s-au aliniat intr-o asemenea maniera, incat sa poata refracta razele soarelui intr-un unghi foarte strans, asta s-ar intampla intr-o singura directie. Ar presupune anumite caracteristici”.
Studiind mai departe imaginile, Jim Kaler a concluzionat: “Te intriga ceea ce vezi!”
protv

Sanatate-Goji, fructul cel mai puternic antioxidant din lume

Goji este cunoscut în Tibet de peste de 2.000 de ani şi este folosit în medicina tradiţională asiatică pentru întărirea sistemului imunitar, menţinerea sănătăţii şi prevenirea numeroaselor boli.
Goji - fructul cel mai puternic antioxidant din lume

Goji este al doilea fruct în lume ca şi conţinut de vitamina C, conţine mai mult beta-caroten decât morcovii şi mai mult fier decât o friptură. Este bogat şi în vitaminele B şi E (foarte rar întâlnită în alimente), potrivithealthy.kudika.ro. De fapt, conţine toate elementele necesare organismului uman.
Goji menţine şi întăreşte sistemul imunitar, creşte nivelul de energie din organism, are efect de întinerire, longevitate, sprijină protejarea pielii împotriva radiaţiilor solare puternice, contribuie la menţinerea sănătoasă a sistemului nervos, este benefic asupra inimii şi a tensiunii arteriale, scade colesterolul, ajută la normalizarea glicemiei, întăreşte oasele şi ligamentele, sprijină procesele hepatice şi renale, stimulează procesele de descompunere a grăsimilor, scăderea cantităţii de grăsimi, înlesneşte menţinerea greutăţii corporale normale, este un puternic antioxidant şi stimulează apetitul sexual şi libidoul.

Un nou ocean pe Terra? Vezi unde începe să se formeze

Activităţile seismice din ce în ce mai intense din Etiopia au dus la formarea unei găuri lungi de 17 kilometri, aceasta fiind considerată de geologi primul semn al apariţiei unui ocean în zona continentului african.


Potrivit Der Spiegel, fisurile au început să apară în urma cu ani de zile. Recent, însă, activitatea seismică a crescut în intensitate în nord-estul Africii şi se pare că acest continent tinde să se "rupă". Cercetătorii spun că lava din regiune este la fel consistentă ca cea pe care o întâlnesc pe fundul mărilor sau al oceanelor şi că, într-un final, apa va acoperi deşertul.

De asemenea, conform experţilor citaţi de Der Spiegel, procesele vulcanice de sub placa tectonică etiopiană sunt aproape identice cu cele care se petrec pe fundul oceanelor.

Şi totuşi cum este posibil acest lucru?

Se pare că scoarţa de sub desert s-a rupt, iar vulcanii au început să fiarbă, spun specialiştii. Prima falie a apărut cu milioane de ani în urma, atunci când s-a desprins de continent Peninsula Arabica şi a rezultat Marea Rosie şi Golful Aden. A doua fractură se întinde spre sud, din Etiopia până în Mozambic şi este cunoscută sub numele de Valea Marelui Rift. Altfel spus, se stie clar că peste milioane de ani, această regiune va fi umplută cu apa mării, problema este cât va dura până când acest lucru se va intampla.


În prezent, acesta este şi cel mai fierbinte loc de pe Terra – şi asta nu din cauza deşerturilor din jurul său, ci datorită aburilor toxici care ies din pământ şi a apei care fierbe pretutindeni.

“Pentru a vă da seama cât de mari sunt transformările geologice din ultima perioadă, trebuie să vă spunem că până nu demult mişcările erau de câţiva milimetri pe an, în timp ce acum pământul se deschide cu un metru la fiecare 50 de săptămâni”, a precizat Loraine Field, cercetător la Universitatea din Bristol.
realitatea

Pepe bagă divorţ: înşelat de Zăvoranu cu finul lui Tăriceanu

Despărţirea dintre Oana şi Pepe este iminentă. Nici unul dintre ei nu recunoaşte că s-au separat, dar în fiecare zi ies la iveală amănunte incendiare despre relaţia Oanei (37 de ani) cu politicianul Tudy (26 de ani).  Tânărul este şi el căsătorit, naş de cununie fiindu-i chiar fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu.


Motivul divortului dintre cei doi ar fi faptul ca Oana zavoranu s-ar fi indragostit de Tudy, finul lui Tariceanu
Tânărul care s-a îndrăgostit nebuneşte de Zăvo şi cu care aceasta fost surprinsă împreună într-o noapte de noiembrie este căsătorit, fiind cununat de Călin Popescu Tăriceanu. Apropiaţii lui Pepe spun că acesta a plecat de o săptămână din apartamentul în care stătea cu Oana şi că intenţionează să bage divorţ, scrie click.ro.


Zăvo a acuzat probleme de sănătate în ultima vreme, motiv pentru care nici nu doreşte să comenteze separarea de Pepe. Surprinzător, vedeta susţine că nu-l cunoaşte pe presupusul ei amant: "Cine este Tudy? Le doresc o primăvară senzuală tuturor". Tudor Ionescu (26 de ani) zis Tudy a emigrat din România în Belgia în adolescenţă, înainte de terminarea liceului. Pasionat de mic de politică, el a absolvit cursurile Facultăţii de Politică şi Ştiinţe Sociale ale Universite Libré de Bruxelles (ULB) şi alte cursuri post-universitare în domeniu.
Simpatizant al Partidului Naţional Liberal, el a fost angajat în Parlamentul European, în ianuarie 2009, acolo unde lucrează şi în prezent. Din toamna anului trecut, însă, se pare că el s-a mutat din nou în România, special pentru a se întâlni mai des cu Oana Zăvoranu.

realitatea

Report de şase milioane de euro la Loto 6 din 49 VEZI NUMERELE EXTRASE

Nici un jucător nu au ghicit numerele la Loto 6 din 49 de duminică seară. Numerele extrase au fost 7, 48, 40, 37, 19 şi 38.
Report de şase milioane de euro la Loto
La Noroc, numărul a fost 7 9 6 2 0 0 5.

La categoria a doua, 11 persoane au ghicit cinci din cele şase numere norocoase, iar la categoria a treia 795 de jucători au ghicit patru din cele şase numere.

Ultimul mare câştig la 6 din 49, de 450.000 de euro, a fost înregistrat anul trecut pe 24 octombrie.


realitatea

Guvernul spaniol a hotărât scăderea limitei de viteză pe autostrăzi

Şoferii din Spania au astăzi parte de o surpriză. Guvernul de la Madrid a hotărât reducerea vitezei pe autostrăzi, pentru a face economie de carburanţi.
Spania scade viteza pe autostrăzi

Astfel, conducătorii auto nu au voie să depăşească viteza de 110 km/h, faţă de limita precedentă - de 120 km/h.
Guvernul spaniol susţine că reducerea vitezei va antrena un consum mai mic de combustibil.
Măsura face parte dintr-un plan de reducere a costurilor cauzate de creşterea preţului petrolului în urma conflictului din Libia.

realitatea

Biserica-Omilie a Sfantului Luca al Crimeei la Duminica lasatului sec de branza: DESPRE SLAVA DESARTA SI FATARNICIA CARE NE POT DERAIA CALEA POSTULUI


Azi purcedem pe marea cale a pocaintei si mantuirii, pe calea Postului Mare. Insusi Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos ne invata cum trebuie sa postim: “Cand postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii, ca ei isi smolesc fetele ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor.” (Matei 6, 16).



Domnul nostru Iisus Hristos ne-a poruncit, de asemenea, sa fugim de fatarnicie nu numai cand postim, ci si cand facem milostenie: “Luati aminte ca faptele dreptatii voastre sa nu le faceti inaintea oamenilor, ca sa fiti vazuti de ei, altfel nu veti avea plata de la Tatal vostru Cel din ceruri. Deci, cand faci milostenie, nu trambita inaintea ta, cum fac fatarnicii in sinagogi, si pe ulite, ca sa fie slaviti de oameni; adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor. Tu insa, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta sa fie intr-ascuns, si Tatal tau, Care vede intr-ascuns, va rasplati tie.” (Matei 6, 1-4).
Cat de insemnate sunt aceste cuvinte ale Domnului! Cat de important este sa nu pierdem rasplata de la Dumnezeu pentru faptele noastre bune! Vedeti, El spune ca daca savarsim cu fatarnicie aceste fapte bune, ne-am primit deja plata de la oameni, iar de la Dumnezeu nu mai avem ce plata sa asteptam. Am preferat plata de nimic, care e slava de la oameni? Am lepadat plata vesnica, plata cea mare: slava de la Tatal Ceresc.
Domnul a vorbit mult despre fatarnicie. In infricosatoarea Sa cuvantare in care-i infiereaza pe carturari si pe farisei, El la spune de multe ori: “Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici!” (Matei 23, 13-29), vestind ca va fi vai de toti fatarnicii. Acestia nici macar pentru parutele lor fapte bune nu vor primi de la Dumnezeu plata.
Daca Domnul vorbeste cu atata staruinta despre vatamarea si pierzania aduse de fatarnicie, inseamna ca trebuie sa cugetam: ce este fatarnicia, de unde vine ea, unde isi are radacinile si care ii sunt formele?
Formele ei sunt foarte diferite. O pilda a celei mai cumplite, mai pierzatoare fatarnicii, asemanatoare celei diavolesti, e sarutarea tradatoare data Domnului Iisus Hristos de catre Iuda in Gradina Ghetsimani. Acea sarutare n-a fost o marturie a dragostei, ci semn pentru strajerii pe care-i adusese acolo ca sa Il aresteze pe Hristos. Ce poate fi mai cumplit decat aceasta fatarnicie? Sarutul Iudei a devenit simbolul tradarii, fatarniciei, al celei mai mari josnicii si nemernicii omenesti.
In Sfanta Scriptura putem gasi si alte exemple de fatarnicie. Sa va povestesc despre unul dintre ele. Imparatul David avea o capetenie de oaste, un general ce se numea Ioav, iar Saul – vrajmasul lui, care voia sa il omoare – o alta capetenie numita Avenir, care dupa moartea lui Saul s-a supus lui David si a fost primit de el. Bland fiind, David l-a iertat, insa Ioav, care era plin de rautate, nu a putut sa-l ierte, si odata, cand s-a intalnit cu Avenir, l-a tras spre sine ca si cum ar fi vrut sa il sarute prieteneste, si in timp ce-l saruta i-a infipt un pumnal in pantece.
Acestea sunt exemple ale fatarnicei celei mai mari, insa fatarnicia cunoaste numeroase trepte: exista o forma de fatarnicie foarte fina, pe care cu greu o bagi de seama. Cu toti suntem supusi, mai mult sau mai putin, acestei boli sufletesti, cu totii ne straduim sa parem oamenilor mai buni decat suntem de fapt, si multi dintre noi aratam o masca de cucernicie fara sa aibe cucernicia in suflet.
Domnul Iisus Hristos i-a comparat pe farisei cu niste morminte ingrijite pe dinafara, insa pline pe dinauntru cu oase moarte (v. Matei 23, 27), iar Sfintii Parinti cu un mar rosu si frumos la vedere, insa pe dinauntru ros de viermi cu desavarsire.
Cat de potrivita comparatie! In sufletul fatarnicului nu este bunatate adevarata, nu este dragoste adevarata, insa pe dinafara el pare si bun, si evlavios. Iata ca Domnul ne previne cu privire la aceasta nenorocita fatarnicie. El cere ca in toate faptele noastre bune sa nu fie amestecata fatarnicia.
Dar cum sa implinim aceasta porunca a lui Hristos? Ei bine, pentru asta trebuie sa cunoastem pricinile si radacinile fatarniciei.
Exista patima slavei desarte, a dorintei nesaturate de slava, de lauda si incuviintare din partea oamenilor. De aceasta patima suferim cu totii: tuturor ne place sa fim laudati, toti nazuim spre slava de la oameni. Dar, oare, trebuie sa nazuim spre ea? Cat face slava de la oameni? De ce alearga oamenii dupa incuviintarea gloatei, silindu-se in fel si chip sa fie ridicati in slavi de ea?
Aceasta patima se vadea foarte puternic la nefericitii carturari si farisei, pe care Domnul i-a infierat pentru fatarnicia si nazuinta lor de a fi primit laudele poporului, care erau imbinate cu dispret: “Multimea aceasta, care nu cunostea Legea, este blestemata” (Ioan 7, 49), spuneau ei. Si de la cei pe care-i blestemau, de la cei pe care ii socoteau nestiutori, cautau fara saţ proslavire si preamarire.
Vedeti ce lucru josnic? De ce sa cauti incuviintare de la cei pe care nu-i respecti, pe a caror parere nu dai doi bani? De ce sa cautam lauda si slava de la o gloata care poate sa-si arate incuviintarea, tipand nebuneste, chair si fata de curvele vopsite, chiar si fata de oamenii lipsiti de orice valoare morala, dar care o cuceresc prin forta lor fizica sau prin alte calitati indoielnice?
De ce sa cautam incuviintarea unei gloate care, pe deasupra, astazi te preainalta, si te lauda, si te proslaveste, iar maine te defaima si te necinsteste? Nu se aseamana slava de la oameni cu fumul care se risipeste in aer si piere fara intarziere? Ea n-are absolut nici o valoare.
In plus, trebuie sa stim ca slava fuge de cei care o cauta si ii umbreste deseori pe cei care n-o cauta, o dispretuiesc si nu ii dau insemnatate.
Spuneti-mi, slava cui este mai presus de slava marelui Ierarh Nicolae, Facatorul de minuni? Slava cui este mai presus de slava si marirea Cuviosilor Antonie si Teodosie ai Lavrei Pesterilor, Serafim din Sarov, Serghie din Radonej? De la moartea Cuviosilor Antonie si Teodosie a trecut aproape 1000 de ani, de la moartea facatorului de minuni Nicolae – 1600, si pana acum slava lor nu a suferit nici o intunecare, ci pe masura ce trece timpul ea straluceste tot mai mult.
Acestia au cautat vreodata slava si lauda de la oameni? Oare a fost vreun pic de slava desarta in inimile lor? Nu! Inimile lor erau curate, sfinte, si de aceea le-a umbrit slava data nu de oameni, ci de Dumnezeu Insusi.
Celor ce cauta slava de la oameni, Insusi Domnul Iisus Hristos le vorbeste precum urmeaza: “cum puteti voi sa credeti, cand primiti slava unii de la altii? (Ioan 5, 44) Sa adancim intelesul acestor cuvinte. Domnul a spus ca cel ce cauta slava de la oameni nu poate sa creada in Dumnezeu, fiindca in locul Marelui Dumnezeu, Caruia trebuie sa-I slujim, el si-a facut un idol – slava omeneasca -, si acesui idol sa inchina si ii slujeste. Ce poate fi mai cumplit?
Aceste cuvinte ale Domnului s-au implinit asupra carturarilor si a fariseilor, care erau fatarnici pana in adancul fiintei lor – in inimile lor nu era credinta, caci daca ar fi fost credinta, daca L-ar fi cinstit pe Dumnezeu si ar fi avut frica Lui, cum ar mai fi putut sa-L rastigneasca pe Fiul lui Dumnezeu, cum ar mai fi putut sa faca aceasta nelegiuire, cea mai groaznica dintere toate pe care le-a cunoscut neamul omenesc!? Adevarate, adevarate sunt cuvintele lui Hristos: cine cauta slava de la oameni, acela nu poate sa creada.
Iar cei ce cred din toata inima in Dumnezeu, care fac binele nu de ochii lumii, ci din dragoste de bine, din dragoste si milostivire fata de oameni, din dragoste de Dumnezeu, din inchinare adanca in fata tuturor poruncilor lui Hristos, sunt straini de orice slava desarta. Ei savarsesc toate faptele lor nu pentru slava lumeasca, nu ca sa faca pe sfintii in chip fatarnic, ci fac binele fiindca nu pot sa nu-l faca, fiindca despre ei a zis Hristos: “Fericiti cei ce flamanzesc si insetoseaza de dreptate, ca aceia se vor satura!” (Matei 5, 6). Ei flamanzesc , ei inseteaza fara sat de dreptate, de bine, de pace, si de mantuire pentru toti, si de aceea implinesc toata dreptatea.
Astfel, credinta adevarata curata inima de orice pacat, iar otrava slavei desarte, dimpotriva, este cumplit de pierzatoare. Tocmai din slava desarta se naste fatarnicia.
Iar patima slavei desarte este cea mai perfida, cea mai felurita, cea mai primejdioasa si cea mai otravitoare dintre toate patimile, fiindca celelalte patimi, daca ne straduim prin propriile stradanii si cu ajutorul harului dumnezeiesc, ne pot lasa in pace cu timpul, insa patima slavei desarte nu ne va parasi niciodata: ea ne urmareste, se foloseste si de faptele nostre bune, si de caldura rugaciunilor noastre, si de postirea noastra, si de infranarea noastra, ca sa ne otraveasca cu otrava ei diavoleasca. Cand nevoitorul ajunge la oarecare sporire pe calea binelui, slava desarta incepe sa ii sopteasca la ureche: Uite, acum esti mai presus de ceilalti, acum i-ai intrecut pe toti fratii!” El poate sa nici n-o spuna, ci numai s-o gandeasca, insa otrava slavei desarte i-a molipsit deja sufletul nefericit.
De aceasta otrava scapa doar cei care au dobandit plansul neincetat al inimii, intristarea necurmata pentru pacate, constiinta propriei pacatosenii. Despre aceasta Cuviosul Varsanufie cel Mare a spus un cuvant scurt, dar adanc: Daca nu ai plansul inimii, atunci ai slava desartaCel ce nu are plans in inima, cel care nu traieste doar pentru Dumnezeu, care nu cauta doar slava Lui, fugind de slava proprie, nu va scapa de slava desarta.
Slava desarta este subtire: ea nu ne paraseste nici cand ne rugam in biserica, fiindca iata ce spune un alt mare dascal al Biserici, Sfantul Ioan Scararul:
Ia aminte ca nu cumva, aflandu-te intre frati, sa te arati mai drept decat ei in oarecare privinta! Daca vei face asta, doua rele vei savarsi in acelasi timp: pe frati ii vei rani cu ravna ta mincinoasa, iar tie iti vei da negresit prilej de semeata cugetare. Fii osarduitor in sufletul tau, fara sa dai in vileag asta nici prin miscarea trupului, nici prin infatisare, nici prin cuvant“.
Vedeti, asadar, ce invatatura adanca ne-a dat Domnul Iisus Hristos la inceputul Postului Mare, la inceputul nevointei pocaintei? Amintiti-va bine ce a spus Hristos despre fatarnicie; nu faceti din post prilej pentru fatarnicie, de slava desarta. Nu va rugati cu slava desarta, fiindca asa faceau carturarii si fariseii, motiv pentru care au fost osanditi pe veci de catre Domnul Iisus Hristos.
Iar pe voi, pe toti care va straduiti sa scapati de fatarnicie, care va temeti ca de foc de otrava slavei desarte, sa va pazeasca Domnul Dumnezeu de robia lor, sa va binecuvanteze pe calea pocaintei in vremea Postului Mare.
razbointrucuvant.ro

Mircea Badea: Am fost la Viena şi am vorbit cu Teo patru ore

Realizatorul TV Mircea Badea spune că a vizitat-o pe Teo, sâmbătă, la spitalul din Viena, şi că a discutat cu aceasta timp de câteva ore.
Mircea Badea: Am fost la Viena şi am vorbit cu Teo patru ore / Foto: observator.ro
"Oamenii ăştia care vorbesc despre starea lui Teo nu ştiu care este adevărul. Am fost la Viena şi am vorbit cu Teo patru ore", a spus Mircea Badea, citat de Click!,adăugând că fosta sa colegă de platou este coerentă şi vorbeşte normal.

Reamintim că Teo Trandafir a fost internată la Clinica AKH din Viena pe 11 ianuarie cu diagnosticul pancreatită acută.



realitatea

Accident-Drumul Timişoara-Lugoj, blocat din cauza unui accident soldat cu cinci răniţi

Drumul Timişoara-Lugoj este blocat, la această oră, din cauza unui accident soldat cu cinci răniţi.


În urma accidentului, cinci persoane au fost rănite

Cinci persoane au fost rănite, în urma unui accident în care au fost implicate două maşini, şi care a avut loc luni dimineaţa, în jurul orei 6:50, în judeţul Timiş, pe DN6 Lugoj-Timişoara, în zona localităţii Chizătău, informează Centrul Infotrafic din IGPR.
Potrivit sursei citate, traficul rutier în zonă este blocat.
Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri prezenţi la locul producerii accidentului.

realitatea

DN 13A, blocat timp de patru ore din cauza ninsorii

În plină primăvară calendaristică, iarna s-a reîntors în forţă. Din cauza ninsorilor abundente, duminică-noapte, pe DN 13A, în judeţul Harghita, mai multe TIR-uri nu au putut să urce dealul Calonda şi au blocat circulaţia între Odorheiu Secuiesc şi Corund. Drumarii au reuşit să deblocheze drumul după aproape 4 ore.


Câteva tiruri, neechipate corespunzător, s-au oprit în pantă şi au blocat circulaţia mai multe ore

A fost suficientă o ninsoare de o oră, ca să acopere şoseaua cu 5 centimetri de zăpadă. Câteva tiruri, neechipate corespunzător, s-au oprit în pantă şi au blocat circulaţia mai multe ore. Şoferii dau vina şi pe drumari.
Coloanele de maşini formate s-au întins pe mai mulţi kilometri. Echipaje ale poliţiei rutiere au supravegheat zonele cu potenţial ridicat de producerea accidentelor.

realitatea