joi, 10 martie 2011

Un ploieştean şi-a lăsat maşina arsă în faţa firmei de asigurări care refuză să-l despăgubească

Protest inedit în centrul oraşului Ploieşti! Supărat că firma de asigurări nu-l despăgubeşte, proprietarul unui autotuturism de lux ars în totalitate a plantat epava în faţa sediului asiguratorului.
Maşina a fost distrusă într-un incendiu

Pe capota maşinii incendiate, prahoveanul a pus o pancarta, ca să vadă toţi trecătorii că firma cu pricina nu plăteşte dauna. Autoturismul a fost cuprins de flăcări în luna octombrie anul trecut, la Valea Doftanei, cel mai probabil din cauza unui scurt-circuit, după cum au spus la acea vreme pompierii.
Proprietarul avea poliţă CASCO.
realitatea

Românii care vor să fie agricultori în Danemarca trebuie să ştie limba engleză

Vorbiţi engleză? Dacă nu, atunci nu puteţi să conduceţi un tractor, să culegeţi fructe sau să tăiaţi buruieni în Danemarca. Pentru a obţine o slujbă în această ţară, cunoaşterea limbii engleze este obligatorie. 200 de locuri de muncă au fost puse la bătaie de Agenţia Naţională pentru ocuparea Forţei de Muncă. Însă, engleza le-a dat de furcă aplicanţilor.


Voinţă au avut din plin. Cunoştinţe de limba engleză, nu prea.
Dacă vrei să fii tractorist în Danemarca, trebuie să ştii engleză. Dacă nu ştii, rămâi în România şi munceşti aici.

Plec în Danemarca lucrător în agricultură.  Spun cum mă cheamă… My name is Manole Alina. I work In Denmark, I work before in Spain", a spus o candidată.

Pentru mulţi, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la interviu.  Oamenii nu prea înţeleg de ce li se cere să ştie engleză.

"Munca contează. Mă duc să vorbesc ? Mă duc să muncesc", a spus un alt candidat.

Reprezentanţii ANOFM recunosc faptul că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la interviu. Deşi mulţi au avut CV-urile completate perfect, când vine vorba de vorbirea liberă apar problemele.
realitatea

Un irlandez a fost şocat de un român care a ales şomajul în locul unui loc de muncă

Un om de afaceri din Dublin s-a declarat şocat după ce un român i-a refuzat oferta de muncă, pentru un salariu semnificativ mai mare decât cel minim pe economie, spunându-i că preferă să trăiască din banii primiţi ca ajutor social de la stat, relatează The Irish Independent.
Un afacerist irlandez şocat de gestul unui român care a refuzat un loc de muncă în favoarea şomajului

David Lawlor i-a oferit o slujbă unui român în Dublin, în domeniul întreţinerii automatelor de cafea, pentru un salariu de 28.000 de euro pe an. Salariul minim pe economie în Irlanda este de aproape 16.000 de euro.
Românul, care este căsătorit şi are copii, i-a spus că se califică pentru mai multe tipuri de ajutor social, fiind şomer de doi ani. El i-a mai spus că s-ar angaja dacă Lawlor i-ar oferi mai mulţi bani.
Afaceristul i-a explicat românului că poate câştiga mai mult dacă lucrează ore suplimentare şi că ar putea beneficia de o maşină a firmei, însă bărbatul a refuzat slujba.
Omul de afaceri a trecut prin aceeaşi experienţă cu un filipinez, care de asemenea a spus că preferă să trăiască din banii statului.
Lawlor a spus că este frustrat pentru că, după ce a primit 300 de CV-uri şi a oferit slujba de două ori, tot nu a găsit un angajat.
realitatea

Top 5 cei mai tineri miliardari ai lumii

Primii 20 de miliardari ai lumii, cu vârste sub 40 de ani au o avere cumulată de aproape 70 de miliarde de dolari, potrivit Forbes. Cel mai bogat este cofondatorul Google, iar părintelui Facebook-ului i-a crescut averea de mai bine de două ori în ultimul an. Vezi mai jos primii cinci cei mai bogaţi tineri.



1. Sergey Brin, SUA, 37 ani


Avere netă: 19,8 miliarde dolari
Cofondatorul Google, Sergey Brin, a văzut în ultimul an o creştere cu 18% a acţiunilor companiei, pe fondul menţinerii a două treimi din piaţa motoarelor de căutare online. Brin a emigrat din Rusia la vârsta de 6 ani şi provine dintr-o familie de matematicieni, mama lui a muncit ca cercetător la NASA. L-a cunoscut pe Larry Page si au realizat un program de doctorat la Standford, a renunţat la el în 1988 şi a pornit Google din garajul unui prieten.

2. Mark Zuckerberg, SUA, 26 ani

Avere netă: 13,5 miliade dolari
Facebook-ul lui Zuckerberg a fost un factor cheie în răspândirea şi organizarea recentelor revolte din Tunisia, Egipt, Yemen şi Libya. În schimb, preşedintele SUA, Barack Obama a lăudat reţeaua de socializare ca fiind un exemplu de inovaţie americană. În ultimul an, averea tânărului de doar 36 de ani a crescut cu 238%, ajungând astfel la un total de 13,5 miliarde dolari, şi asta din cauza investiţiilor din partea unor firme ca Goldman Sachs, care au făcut ca valoarea Facebook să crească la 50 miliarde dolari.

3. Yang Huiyan, China, 29 ani

sursa foto: welt.de
Avere netă: 4,1 miliarde dolari
Tânăra chinezoaică este acţionarul principal al uneia dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliară din ţară. Preşedintele companiei este tatăl ei, Yeung Kwok Keung, care a transferat întreaga companie fiicei sale, înainte ca firma să se listeze pe bursa de la Hong Kong în 2007. Yang a absolvit Universitatea de stat din Ohio şi are o diplomă în marketing şi logistică.

4. John Arnold, SUA, 37 ani

Avere netă: 3,3 miliarde dolari
Şeful fondului de hedging Centaurus Advisors a suferit anul trecut prima pierdere, care se zvoneşte a fi de 8%. În 1995, Arnold se ocupa cu comerţul de petrol la Enron şi se spune că ar fi adus companiei 750 de milioane de dolari în 2001. Când gigantul a intrat în colaps un an mai târziu, a pornit o afacere pe cont propriu şi a înfiinţat Centaurus.

5. Ana Lucia de Mattos Barretto Villela, Brazilia, 37 ani

Avere netă: 3,2 miliarde dolari
Tânăra provine dintr-o familie veche de bancheri din Brazilia. În 2008, banca familiei, Itau, a fuzionat cu Unibanco, iar acum este unul dintre cei mai mari acţionari individuali ai Itau Unibanco Holding SA, a doua cea mai mare bancă din Brazilia şi una dintre primele 15 bănci din lume.
Nu există imagine disponibilă cu Ana Lucia de Mattos Barretto Villela.
money.ro

Razie de amploare în piaţa de fructe şi legume din Timişoara

200 de poliţişti, jandarmi şi inspectori de la garda Financiară au descins în această dimineaţă în piaţa
angro din Timişoara.

Piaţa angros de fructe şi legume din Timişoara este verificată de poliţişti

Razie de amploare într-un complex comercial din Timişoara.
Poliţiştii controlează toate standurile vânzătorilor de fructe şi legume. Comercianţii spun că se aşteptau, însă nimeni nu recunoaşte ca ar avea marfă fără acte.
Poliţistii au declarat că au informaţii că există foarte multă marfă fără acte sau chiar furată în piaţă.

Cumpărătorii au fost cei mai furioşi pentru ca au venit chiar de la distanţe de sute de kilometri pentru ca să facă aprovizionarea, însă din cauza controalelor acest lucru nu a fost posibil.
realitatea

Un cutremur cu magnitudinea 7,9 a zguduit Japonia. A fost emisă alertă de tsunami

Un puternic cutremur, cu magnitudinea de 7,9 pe Richter, a zguduit, cu puţin timp în urmă, coasta de nord-est a Japoniei. Autorităţile au emis alertă de tsunami. Valurile ar putea ajunge la şase metri. Cutremurul s-a simţit şi la Tokio.


Cutremurul, cu magnitudinea de 7,9, s-a simţit şi la Tokio

Oamenii se grăbesc să evacueze clădirile din zona portului din Tokio, unde se vede fum.
Cu doar două zile în urmă, coasta de nord-est a Japoniei a fost zguduită de un alt seism, cu magnitudinea de moment de 7,2, la o adâncime de doar 14 kilometri sub fundul mării, ceea ce a determinat declanşarea unei alerte de tsunami.
Cutremurele sunt un fenomen obişnuit în Japonia, aici aflându-se una dintre cele mai active arii seismice din lume. Aproape 20% dintre cutremurele cu magnitudine mai mare de 6 se produc în regiunea Japoniei.

În octombrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 a afectat regiunea Niigata, din nord, provocând moartea a 65 de oameni şi rănirea altor 3.000. A fost cel mai grav seism de la cutremurul cu magnitudinea de 7,3 care a lovit în 1995 oraşul Kobe, când au murit mai mult de 6.400 de persoane.
realitatea

Stuful din Delta Dunării, material la modă pentru casele de lux din Europa

Stuful din Delta Dunării e la mare căutare zilele acestea în Europa, după ce a devenit unul dintre cele mai la modă materiale pentru acoperirea caselor de lux.
Stuf din deltă pentru casele luxoase europene / FOTO: romanialibera.ro
"Stuful din Delta Dunarii e cunoscut pentru rezistenta sa", spune Octavian Popa, patronul Delta Stuf Production, una dintre cele doua firme care pot exploata stuful in aceasta zona aflata in patrimoniul UNESCO.

In fiecare an, firma lui Popa recolteaza 20.000 de tone de stuf, care ajunge aproape in totalitate in Europa, mai ales in Olanda, Germania, Danemarca, Franta si Marea Britanie. Conditiile sunt adesea dificile si, chiar daca de obicei stuful se strange intre martie si noiembrie, sunt momente in care oamenii sunt nevoiti sa-l stranga iarna, cu picioarele in apa rece.


Stuful din Romania a fost folosit chiar si la crearea unei replici a teatrului lui Shakespeare de la celebrele studiouri Babelsberg din Berlin. In Europa, exista o cerere tot mai mare pentru acest material, apreciat pentru calitatile sale. Piata stufului e intr-o asemenea crestere incat pana si China a intrat pe piata europeana.

casa ecologica stuf in stil olandez:proiectdecasa.wordpress.com
casa acoperis stuf
casa ecologica




Paradoxal, desi in Occident casele cu acoperis de stuf sunt considerate un semn al luxului si avangardismului, in Delta, stuful e folosit pentru acoperisuri doar de catre cei mai saraci oameni.



realitatea

Cu cât s-a scumpit benzina în ţările europene în 2011. Unde stă România

Carburanţii s-au scumpit în toate ţările membre ale Uniunii Europene, fără excepţie, de la începutul anului până acum. Vezi creşterile şi preţurile de la pompă în toate ţările din Uniunea Europeană.




Luând în calcul sortimentul de benzină 95 fără plumb, de la începutul anului şi până în prezent, cea mai mare scumpire a avut loc în Irlanda, şi a fost de aproape 10%. Un litru de benzină a ajuns să coste, în medie, 1,44 euro. Pe locul doi se află Ciprul, cu un procent de scumpire de 7,48%, preţul de aici fiind însă unul dintre cele mai mici de pe tot continentul: 1,21 euro pe litru. Podiumul este completat de Bulgaria, cu o scumpire de 6,99% în primele trei luni ale anului, procent care a dus preţul de la pompele vecinilor noştri la 1,20 euro pe litru, cel mai mic nivel din Uniune.

La polul opus, benzina s-a scumpit cel mai puţin în Polonia, cu 1,91%, urmată de Belgia, cu 2,20% şi Malta, cu 2,29%.

În România, benzina s-a scumpit cu 2,97% în primele trei luni, procent cu care se află aproape de coada clasamentului scumpirilor. În euro, preţul mediu la pompă este de 1, 203 euro pe litru, al doilea cel mai mic preţ din Uniunea Europeană.

Notă: Au fost luate în calcul preţurile Oil Bulletin, în euro şi cu toate taxele incluse, din datele de 3 ianuarie şi 7 martie.
realitatea

Număr dublu de posturi vacante în domeniul Educaţie/Cultură. VEZI oferte

Ofertele de angajare în domeniul Educaţie/Cultură au înregistrat cea mai mare creştere dintre toate sectoarele de activitate la începutul anului 2011.


Căutarea unui job în timpul programului de lucru, o activitate periculoasă.

Numărul posturilor vacante în domeniu este relativ mic, doar 400 de joburi disponibile, dar a crescut cu 102% în martie faţă de februarie, potrivit motorului de căutare balaur.ro.
Conform unei statistici Myjob.ro, şi numărul de CV-uri trimise în domeniul Educaţie/Training a crescut spectaculos la începutul anului, domeniul a urcat de pe poziţia 31 în 2010 pe locul 8 în prezent.
Din domeniul Educaţie/Cultură/Artă provine şi jobul care a strâns cele mai multe aplicaţii pe site-ul eJobs, acela de librar la Cărtureşti (peste 9.100 de candidaţi şi-au depus CV-ul).
Instituţia educaţională britanică International House caută profesori de limba engleză pentru adulţi. Una dintre condiţii prevede cel puţin 5 ani de experienţă în predarea limbii engleze (vezi detalii aici). Instituţia are disponibil şi un post de asistent Departament Educaţional.
Compania Dacia caută un interpret de limbă japoneză cu experienţă în activitatea de interpretariat. S-au înscris deja în concurs 31 de cunoscători de japoneză.
Clubul de muzică Boem Club din Bucureşti, care oferă cursuri de muzică pentru toate vârstele, recrutează profesori de pian, de chitară, de canto şi de alte instrumente muzicale (detalii aici).
Asociaţia Education for Life caută educatoare pentru grupa de vârstă 2-3 ani şi învăţătoare pentru copii de 6-9 ani. Se cere experienţă de minim 2 ani şi diplomă eliberată de Ministerul Educaţiei (detalii aici).
Mega Image recrutează un trainer intern cu minim 2 ani de experienţă în training, preferabil în cadrul unei companii de retail (detalii aici). Şi BCR recrutează traineri pentru mai multe regiuni din ţară, cu vechime în specialitate de 1 an (vezi aici).
Alte profesii căutate în prezent pe site-urile de recrutare: sculptor, pictor, olar, animator centre de vacanţă, caricaturist, ghid de animaţie, personal after school.
realitatea

Angajatorii norvegieni recrutează români

Angajatorii din Norvegia caută pe piața locală medici și chimiști, dar și mecanici, sudori și croitori, potrivit recrutorilor.


Medicii pot câștiga până la 5.000 de euro în Norvegia

Cele mai multe joburi sunt disponibile pentru medici și muncitori calificați, potrivit datelor Tjobs.
Clinicile și spitalele din Norvegia recrutează 50 de medici radiologi. Se cere experiență de minimum un an și bune cunoștințe de limba engleză. Salariile depășesc 5.000 de euro lunar.
Angajatorii norvegieni mai caută 20 de muncitori calificați, în special, sudori și mecanici cu experiență.
Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuoparea Forței de Muncă, norvegienii caută și chimiști cu experiență, buni vorbitori de limba engleză.
Firmele norvegiene caută și croitori cu experiență pentru contrcate de muncă pe perioadă nedeterminată.  Croitorii cu experiență pot câștiga în Norvegia până la 2.500 de euro lunar.
Peste 68.900 de români au aplicat, luna trecută, pentru un job în străinătate.
Un număr de peste 12.000 de români au aplicat pentru un post în Germania, peste 5.800 pentru unul în Grecia, în timp ce pentru joburile vacante din Franţa şi Spania au aplicat 5.490 și respectiv 5.115 de  români.
Cei mai mulți dintre români au aplicat pentru joburi de sezon (39.670), iar un număr de peste 16.800 de persoane au aplicat pentru posturi ce presupun activităţi indoor.
realitatea

Cum să conduci ca să consumi mai puţin carburant VEZI 7 SFATURI

Soluţia pentru consum 0
Soluţia pentru consum 0


În condiţiile în care în România benzina s-a apropiat de 6 lei pe litru, poate ar fi bine să te gândeşti cum poţi face economie la carburant, implicit la bani. Şi ca să nu afli ulterior că ţi-ai distrus motorul şi că trebuie să scoţi mai mulţi bani din buzunar pentru reparaţii, iată câteva sfaturi.



După ce ţi-ai ales o maşină care se potriveşte necesităţilor tale, dacă îţi place să conduci economic, e momentul să respecţi câteva reguli pentru a-ţi reduce cheltuiala cu carburantul.
1. Nu îţi încărca maşina. Dacă un obiect este inutil, aruncă-l!
100 kg suplimentare înseamnă circa 0.7 litri/100 km în plus. Dacă portbagajul tău este plin cu o mulţime de lucruri care pot fi depozitate într-un loc, cum ar fi anvelope, trusă de scule sau piese de schimb, e timpul să îl goleşti. Iar dacă ai portbagaj pe maşină sau suport de schiuri şi nu îl foloseşti, e bine să-l dai jos. Fiecare element care opune rezistenţă la înaintare generează consum.
2.  Îmbunătăţeşte felul în care schimbi vitezele.
Schimbă într-o treaptă inferioară de viteză la aproximativ 1.000 de turaţii pe minut.Cu cât menţii o turaţie mai mică, motorul consumă mai puţin. Nu schimba însă prea jos pentru că motorul intră în trepidaţii care nu sunt doar enervante, dar pot fi şi periculoase. Schimbă într-o treaptă superioară de viteză la 2.000 de turaţii pe minut la motoare diesel şi la 2.400 de turaţii la motoare pe benzină.Iar ca regulă pentru cei care au maşini diesel, ţine motorul în zona de turaţii unde ai cuplul maxim (vezi manualul maşinii) şi abia când ieşi din acea zonă foloseşte schimbătorul de viteze.
3. Foloseşte frâna de motor.
Frana de motor întrerupe injectia de combustibil la masinile moderne. Asta inseamna ca daca vei cobori o panta in frana de motor nu vei consuma nimic. La fel, daca te apropii de un semafor si vezi ca e rosu sau ca se va pune rosu, retrogradeaza treptat pentru a incetini din frana de motor, pe cat posibil. Dimpotriva, daca scoti masina din viteza atunci motorul va intra in relanti si vei incepe sa consumi ceva. Atentie insa: nu folosi frana de motor la turatii excesive. Excesiv inseamna apropiat de zona rosie a turometrului, da?
4. Fii blând, dar ferm cu pedala de acceleraţie.
Acceleraţiile excesive nu te ajută deloc. Asta nu înseamnă să porneşti ca melcul de pe loc. Acceleraţiile prea lente cresc consumul de carburant, aşadar caută calea de mijloc. În ambuteiaje, dacă motorul tău este sănătos, simpla ridicare treptată a piciorului de pe pedala de ambreiaj va împinge maşina înainte.
5. Menţine viteza constantă.
Pe şosea mai ales, mersul cu viteză constantă îţi va reduce simţitor consumul de carburant. Pentru a reuşi un consum redus, anticipează situaţiile în care va trebui să reduci viteza, astfel încât să nu fi nevoit să pui frână. În oraş nu depăşi 50 km/h, în afara oraşului 80 km/h este o viteză foarte economică.
6. Foloseşte cu cap climatizarea autovehiculului.
Dezabureşte parbrizul cu parasolarele lăsate în jos. Astfel, aerul cald se va intoarce spre geamul parbrizului. Dacă afara e foarte cald, porneşte maşina cu toate geamurile deschise, şi de-abia după ce aerul fierbinte din interior este dat afara închide-le. Nu pune aerul condiţionat pe mai puţin de 20 de grade. În caz contrar, rişti sa pierzi cel puţin 1 L/100km. Condusul cu geamul deschis generează acelaşi consum suplimentar ca şi aerul condiţionat.Aerodinamica se schimbă, iar maşina întâmpină rezistenţă la înaintare dacă este condusă cu geamurile deschise după 40 km/h.
7. Foloseşte corect anvelopele.
Dacă temperatura exterioară creşte peste 10 grade mai multe zile şi nu mai sunt semne de revenire a iernii, scoateţi anvelopele de iarnă, care consumă mai mult.

100kg în plus înseamnă un consum mai mare cu circa 0.7 litri/100km
100kg în plus înseamnă un consum mai mare cu circa 0.7 litri/100km


realitatea

Sanatate-5 alimente care-ţi taie foamea

Iarna a lăsat urme pe corpul nostru: kilograme în plus. Din acest motiv, avem nevoie de mici schimbări în alimentaţie pentru a ne pregăti corpul de primăvară.

sursa foto:clubulfetelor.ro


Dacă te-ai hotărât să reduci porţiile de mâncare pentru a scăpa de câteva kilograme, ai nevoie de un mic ajutor. Inulina reduce pofta de mâncare şi este un ajutor de nădejde în dietă, scrie eva.ro.

Inulina este o fibră solubilă alimentară care prezintă o serie de beneficii verificate experimental. "Inulina este un extract natural din plante, un prebiotic ce are calităţi nutriţionale şi funcţionale deosebite. Pe lângă efectul de saţietate de durată, ce o face să fie un aliat de nădejde în dieta de slăbire şi în menţinerea greutăţii, inulina potenţează absorbţia calciului şi deci ajută la menţinerea integrităţii oaselor şi prevenirea osteoporozei. De asemenea, inulina ajută la scăderea nivelului colesterolului seric şi a glicemiei, combate constipaţia, fiind un promotor al sănătăţi colonului, şi îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului imunitar", explică Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu, Specialist în Nutriţie, pentru eva.ro.

Saţietatea inulinei a fost cercetată şi stabilită experimental. Un studiu efectuat pe un grup de 48 subiecţi, care au primit fie inulină (21 de grame pe zi), fie un supliment placebo. Participanţii care au avut aport de inulină au pierdut 2,2 kilograme în cele 12 săptămâni de experiment, iar cei care au consumat placebo s-au îngrăşat în medie cu 0,5 kg. A fost demonstrat că nivelul sanguin al ghrelinei (hormon care stimulează consumul de alimente şi apetitul) a fost redus de inulină, în timp ce nivelurile de hormon de PPY (care inhibă apetitul) au crescut, iar senzaţia de saţietate s-a instalat pe o perioadă mai îndelungată.

Inulina poate fi găsită în alimente precum:
1. Sparanghel





2. Rădăcină de cicoare


3. Gulie




4. Păpădie




5. Fructe

realitatea

Cozi la vama din Sighetu Marmaţiei pentru benzină ucraineană

Ultima scumpire a carburanţilor aglomerează vama cu Ucraina din Sighetu Marmaţiei. Românii stau ore întregi la rând pentru a-şi lua benzină sau motorină, mult mai ieftine în ţara vecină. La un plin, economia este de aproximativ 100 de lei.
În Ucraina, un litru de benzină costă 4 lei, faţă de aproape 6 lei, în România
În Ucraina, un litru de benzină costă 4 lei, faţă de aproape 6 lei, în România



Să îţi alimentezi maşina în Ucraina a devenit o adevărată afacere pentru maramureşenii din zona de frontieră. Diferenţa de preţ între un litru de benzină românesc şi unul ucrainean, după ultima scumpire, este de 2 lei.
Şi alimentele sunt mai ieftine în ţara vecină, motiv pentru alte economii.

Într-o lună, dacă îşi fac aprovizionarea şi două plinuri cu benzină, românii fac o economie de până la 400 de lei. Asta deşi comercianţii ucraineni ţin şi ei pasul cu scumpirile din România. De exemplu, dacă săptămâna trecută, un litru de benzină ucraineană costa 3 lei şi 50 de bani, acum preţul a urcat la 4 lei.
realitatea

A fost desemnată cea mai bogată ţară a lumii. VEZI CE PIB ARE

Qatarul este pe cale să devină ţara cu cel mai ridicat Produs Intern Brut pe cap de locuitor în lume, graţie unei creşteri economice cu 20 % în 2011, a estimat Fondul Monetar Internaţional.

Qatar este cea mai bogată ţară a lumii

Potrivit datelor FMI, acest emirat cu resurse abundente în petrol şi gaze naturale este în concurenţă cu Norvegia, altă ţară care îşi bazează prosperitatea locuitorilor pe hidrocarburi, şi cu Luxemburgul, centru financiar internaţional, în materie de PIB pe cap de locuitor. CIA estimează că el este apropiat de cel al Liechtensteinului, care nu este membru al FMI.


În 2010, potrivit unui grafic publicat în raportul anual al FMI despre economia ţărilor, Qatarul era al treilea în clasament după PIB. Dar potrivit noilor informaţii ale FMI, creşterea cu 20 % a economiei sale în 2011 va face ca emiratul să depăşească Norvegia (creştere economică prevăzută de 2,5-3 %) şi Luxemburgul (3,1 %). Sectorul hidrocarburilor de care dispune emiratul, în special gaze naturale lichefiate provenite din petrol, va continua să prospere.
Restul economiei va creşte într-un ritm de 9,5 %, datorită "dezvoltării sectorului manufacturier şi unei activităţi susţinute în serviciile financiare şi administrative, transporturi şi comunicaţii", potrivit Fondului.
 În evaluări precedente asupra economiei mondiale, FMI estima creşterea economică a Qatarului în 2011 la 18 %.
realitatea

Biserica-Parintele Emilian Simonopetritul


Parintele Emilian Simonopetritul


Parintele Emilian, Egumen al Manastirii Simonopetras intre anii 1973-2000, a facut ca aceasta perioada sa fie considerata drept una dintre cele mai binecuvantate din istoria moderna a acestui asezamant monahal atonit, gasindu-se sub obladuirea Maicii Domnului si aducand un suflu nou in intreg Sfantul Munte.
Parintele Emilian Simonopetritul, dupa numele de mirean, Alexandru Vapheides s-a nascut in Pireu, in 1934, din parinti evlaviosi, proveniti din Asia Mica. De mic copil a avut in sine dorinta de a se darui lui Dumnezeu, adancindu-se in studiul Scripturii si al Parintilor, precum si in neintrerupta rugaciune a lui Iisus, avand raspunsuri autentice si insuflari dumnezeiesti despre viitorul curs al vietii sale. A studiat la scoala din Simantra Halkidikis, continuand apoi la Nikaia Pireos, unde locuiau parintii, avand rezultate foarte bune. S-a inscris apoi la Facultatea de Drept a Universitatii din Atena, dupa doi ani mutandu-se la Teologie, asa dupa cum ii era asezarea sufleteasca.
Emilian Simonopetritul
A luat licenta in teologie in 1959, dupa care s-a gandit sa se hirotoneasca avand intentia sa devina preot misionar. A discutat aceast fapt impreuna cu un vechi prieten, Anastasie Yiannoulatos, care l-a sfatuit sa se pregateasca pentru aceasta lucrare misionara intr-o manastire. Yiannoulatos i-a spus sa il contacteze pe noul Episcop de Trikala, Dionisie, care era in masura sa il initieze pe tanar in viata moanahala.

Astfel, tanarul Alexandru Vapheides a fost tuns in monahism pe 9 decembrie 1960 primind numele Emilian. Doua zile mai tarziu, a fost hirotonit diacon, si pe 15 augus 1961, a fost hirotonit preot. Apoi a petrecut perioade indelungate de timp la diferite manastiri din regiunea Meteora, episcopul hotarand sa-l stabileasca in Manastirea Sfantul Visarion, la baza muntilor Pind. Aici se pare ca a trecut printr-o criza spirituala, urmata de o experienta religioasa profunda, care l-a transformat radical punandu-si amprenta asupra intregii sale activitati ulterioare.
Parintele Emilian Simonopetritul
Ca si convertirea tulburatoare a Sfantului Apostol Pavel, Emilian a devenit in urma acelei experiente un alt om, mult mai energic, dedicat in special revitalizarii vietii monahale. Parintele a fost numit staret la al Manastirii Schimbarii la Fata a Marii Meteore, primind de asemenea responsabilitati aditionale ca predicator si duhovnic diocezan. Aici, parintele Emilian, desi avea probleme de sanatate, inarmat cu multa rabdare, a cultivat neobosit asceza si viata liturgica, privegherea, rugaciunea neintrerupta, studiul scrierilor Parintilor.

A primit de la Dumnezeu darul cuvantului astfel incat prin frumoasele sale predici si cuvantari atragea foarte multi oameni din intreg tinutul. O multime de tineri au inceput sa vina si sa se marturiseasca, parintele daruindu-le timp, lupta, lacrimi, rugaciune. Multi dintre ei au fost interesati de viata monahala sub ascultarea parintelui, primele tunderi in monahism avand loc in 1963. Altele au urmat intr-o succesiune rapida, astfel incat, in scurt timp tanarul staret era in fruntea unei comunitati monastice mari si dinamice. Pe 6 august 1966, Mitropolitul Dionisie l-a imbracat pe Egumenul Emilian in schima mare.
Parintele Emilian Simonopetritul
In acea perioada, parintele  Emilian a inceput pelerinajele la Sfantul Munte, adunand multa experienta duhovniceasca. Ii cunoaste pe Parintele Paisie si pe Efrem Katounakiotul. Cu parintele Efrem avea sa aiba o relatie duhovniceasca deosebita. Parintele Efrem zicea adesea: "Mi-am gasit povatuitorul, un alt Gheron Iosif, pe parintele Emilian, binecuvantatul…

Presiunea din ce in ce mai crescuta din partea turismului a ingreunat considerabil viata monahala la Meteora, incat, in 1973 staretul, impreuna cu toti monahii si fratii au acceptat invitatia Chinotitei de a repopula Manastirea Simonopetra. Pentru ca Arhimandritul Haralambos, Egumenul de la Simonopetras, murise, iar atributiile sale nu fusesera inca preluate de altcineva, pe 25 noiembrie 1973, vechea obste a Manastirii Simonopetras il alege Egumen pe Gheronda Emilianos, care este intronizat pe 17 decembrie. Instalarea obstii de la Meteora in Sfantul Munte a fost primita cu multe sperante, exemplul fiind urmat si de alte comunitati din afara Sfantului Munte, inmultindu-se, astfel, numarul monahilor aghioriti.

In cele duhovnicesti, Parintele Emilian acorda o deosebita atentie respectului si dragostei fata de monahii batrani, entuziasmului tineresc, daruirii si zelului tinerilor monahi, facand obstea sa infloreasca. Sub conducerea si pastorirea sa, a fost refacut prestigiul si a fost scoasa in evidenta traditia indelungata a acestei Sfinte Manastiri.
Parintele Emilian Simonopetritul
Caracterul si sensul tuturor celor intamplate, devin clare numai in lumina experientei care i-a schimbat viata parintelui. Dar ce anume s-a intamplat? Timpul sederii parintelui in Manastirea Sfantul Visarion a fost unul al incercarilor. Putem afirma cu siguranta ca nu a simtit o chemare profunda pentru viata monahala, care pentru el initial a fot vazuta ca treapta spre hirotonie si indeplinirea lucrarii misionare. Era un tanar stralucitor si energic cu un viitor, care nu era intru totul pregatit sa-si petreaca restul zilelor intr-o manastire aflata in decadere di Tesalia. Nu cu mult timp inainte se gandise sa-si continue studiile in Germania. Episcopul insa nu a vrut sa auda de aceasta spunandu-i ca in viitorul apropiat nu o sa plece nicaieri. 


Aceasta a fost o perioada dificila marcata de o instrainare treptata, de sentimentul lipsei de sens si, probabil, de dezamagire. A fost urmata insa de un eveniment care avea sa-i transforme radical viata. Ce s-a intamplat? Ucenicul parintelui , Arhiamndritul Elisei a marturisit: "La Manastirea Sfantul Visarion parintele Emilian a avut o revelatie a vietii monastice, mai exact o experienta mistica profunda a luminii dumnezeiesti, care l-a inundat in timpul Sfintei Liturghii. De acum inainte, fiecare Sfanta Liturghie, precedata de o priveghere indelungata, a constituit pentru parintele o sublima experiere a slavei dumnezeiesti.”

Acesta a fost momentul ca a transformat un tanar ieromonah de 27 de ani intr-un duhovnic harismatic, care avea sa-si aduca aportul considerabil in structura si organizarea vietii monahale de la Simonopetras.
Parintele Emilian Simonopetritul
Parintele Arhimandrit Emilian este intemeietorul si parintele duhovnicesc al Sfantului Asezamant al Bunei Vestiri, Ormilia din Grecia, o comunitate monahala avand mai mult de 120 de vietuitoare de diferite nationalitati si care depinde de Manastirea Simonopetras. Urmand exemplul Parintilor, care au ajutat pe cei aflati in nevoie si in boala, Parintele Emilian a infiintat in 1982, in apropierea Metocului Buneivestiri de la Ormilia, Centrul de asistenta sociala si duhovniceasca “Panagia Filanthropini”, mostenire a vrednicului de pomenire capitan Ioan Hagipateras, functionand sub epitropia si cu ajutorul obstii de maici de la Ormilia, ca un prinos adus credinciosilor din regiune. De asemenea, au fost restabilite unele metocuri ale manastirii Simonos Petras, inclusiv trei noi metocuri in Franta.


O deosebita preocupare si grija a aratat fata de strainii de credinta care se aflau in cautare; pe multi dintre ei i-a catehizat, botezat ori tuns intru monahism. Printre ei, amintim pe Arhimandritul Placide Deseille si pe Parintele Ilie Ragot, impreuna cu obstile lor: in perioada 1979-1984, cu randuiala si sprijinul sau, au luat nastere cele trei metoace din Franta: cel de monahi, al Sfantului Antonie, si cele de maici, al Sfantului Acoperamant si al Schimbarii la Fata, pepiniere ale monahismului ortodox in Apus.
Incepand cu 1980, se deplaseaza adesea la metoacele din Franta, pentru a indrepta si intari noile comunitati. In acea perioada il cunoaste pe Gheronda Sofronie de la Essex, cu care va avea o relatie duhovniceasca foarte stransa; in 1988, participa la canonizarea Cuviosului Siluan, iar in 1993, cu putin inainte de adormirea lui Gheronda Sofronie, au o ultima intrevedere.
Parintele Arhimandrit Emilian Simonopetritul
Incepand cu anul 1995, inrautatirea continua a starii de sanatate a Parintelui Emilianos l-a indepartat treptat de la indatoririle de egumen, de Manastirea pe care-o iubea si de Sfantul Munte. In anul 2000 a predat egumenia Sfintei Manastiri Simonopetras arhimandritului Elisei, actualul egumen si continuatorul lucrarii incepute de Gheronda Emilianos, retragandu-se la Metocul din Ormilia.

Inregistrarea tuturor catehezelor si omiliilor a fost preluata de obstea de maici de la Metocul Ormilia, din anul 1995 incepand sa fie publicate in colectia “Cateheze si cuvantari”. Cele cinci volume sunt traduse integral in limba franceza si in limba sarba. Traduceri partiale ale acestor lucrari exista si in limba engleza, romana si rusa.
Doua antologii cu invataturi ale parintelui, fiecare cuprinzand opt convorbiri selecate din cadrul celor cinci volume, au fost publicate intr-un format mic, in Grecia ( 2004 si 2005).

A mai fost publicata o serie de Comentarii la Omiliile ascetice ale Avvei Isaia si Comentarii la Sfantul Isihie, traduse si in limba romana.



crestinortodox