luni, 14 martie 2011

Profetul crizei face previziuni despre România VIDEO

România reprezintă o ţară care, datorită poziţionării geografice şi a costului redus al forţei de muncă, poate atrage investiţii străine directe, mai ales pe segmentul producţiei, consideră laureatul premiului Nobel pentru economie, Nouriel Roubini, cel care a prezis recesiunea mondială.


Nouriel Roubini, profetul crizei

Profesorul de la Universitatea din New York consideră că mediul internaţional îşi manifestă sprijinul financiar pentru România şi apreciază eforturile acesteia.

„În tipul crizei economice globale, România - ca multe state din centrul şi estul Europei - s-a confruntat cu serioase provocări de ordin economic şi financiar: creşterea deficitului bugetar, a deficitului de cont curent, monede supraevaluate. Statul român (ca şi Lituania, Ungaria şi alte state din centrul şi estul Europei implicate într-un program FMI) s-a aflat sub o puternică presiune financiară şi a avut nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale. Au existat şi omisiuni în acest program, iar capacitatea de a controla îndatorarea statului a fost o provocare. Comunitatea internaţională îşi manifestă sprijinul financiar pentru România şi pentru eforturile acesteia. Astfel, îşi poate susţine singură economia. Desigur, trebuie să îşi echilibreze fiscalitatea, aceasta fiind cu adevarat o provocare pentru România şi pentru alte state din centrul şi estul Europei“, a comentat Roubini despre România, citat de capital.ro.



realitatea
  

Un cutremur cu magnitudinea de 3.5 pe Richter s-a produs azi în Banat

Cutremur în Banat. Seismul s-a produs luni la ora locală 11.13 la o adâncime de 4 km, în apropiere de Mehadia, informează Institutul pentru Fizica Pământului.
Un cutremur cu magnitudinea de 3.5 pe Richter s-a produs azi în Banat

Un cutremur cu magnitudinea de 3.5 pe Richter s-a produs azi în Banat, informează INFP. Seismul s-a produs luni la ora locală 11.13 la o adâncime de 4 km, în apropiere de Mehadia. Cutremurul s-a resimţit doar în zona epicentrală.
"E un cutremur mic, de suprafaţă. În anumite căsuţe pot să apară anumite fisuri în pereţi. Este un cutremur absolut normal şi trebuie să ştiţi că în zona Banatului se produc cutremure de mică magnitudine", a spus Gheorghe Mărmureanu, directorul INFP.

realitatea

O gaură neagră gigantică seamănă cu "Ochiul lui Sauron" VEZI FOTO

Hobbiţii şi orcii există doar în poveşti, însă o gaură neagră supermasivă adevărată a creat o structură care seamănă incredibil cu "Ochiul lui Sauron", din "Stăpânul inelelor".


Gaura neagră supermasivă
Gaura neagră se află în centrul unei galaxii în spirală denumită NGC 4151, care se află la 43 de milioane de ani lumină faţă de Terra.Cercetătorii spun că ea seamănă cu ochiul vrăjitorului Sauron din poveştile lui Tolkien.

"Pupila ochiului", colorată în albastru, arată emisii de hidrogen încărcat pozitiv, iar culoarea roşie din jur arată hidrogen neutru, detectat de observaţiile radio, spun cercetătorii. Punctele galbene din zona roşie sunt regiuni unde s-au format de curând stele.

NGC 4151 este una dintre cele mai apropiate galaxii care conţine o gaură neagră în creştere, aşa că cercetătorii profită şi studiază interacţiunea dintre o gaură neagră supermasivă şi gazul înconjurător din galaxia sa. Această interacţiune joacă un rol important în creşterea găurilor negre supermasive, spun oamenii de ştiinţă.


Ochiul lui Sauron din Stăpânul Inelelor


realitatea

Biserica-Mitropolitul Teofan: Cutremurul este un avertisment al lui Dumnezeu

Cutremurul din Japonia și alte dezastre ale stihiilor naturii sunt și un avertisment adresat omenirii pentru a se întoarce cu fața către Dumnezeu, spune ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
ÎPS Teofan

Pământul s-a tulburat din nou în măruntaiele sale în Țara soarelui răsare și se manifestă violent, spre disperarea oamenilor. Milioanele de victime ale cutremurelor cu revărsări de ape din Asia, ale uraganelor din America, ale îmbolnăvirilor de SIDA din Africa, ale inundațiilor de la noi și din toată Europa din anii trecuți și acum ale necruțătorului cutremur din Japonia ne obligă la o reflecție asupra cauzelor dezastrului. Ce s-a întâmplat, oare, în adâncul pământului, pe pământ, în ape și în văzduh? Cine este responsabil de toate acestea?
„Pământul va fi pustiit – avertizează profetul Isaia poporul plin de păcate – pământul este în chin şi sleit (…) Pământul este pângărit sub locuitorii lui, căci ei au călcat legea, au înfrânt orânduirea şi legământul stricatu-l-au în veci! Pentru aceasta, blestemul mistuie pământul şi locuitorii îndură pedeapsa lor“ (Isaia 23, 3-6).

„Pământul se sfărâmă, pământul sare în bucăţi, se clatină pământul (…) Păcatele apasă asupra lui“ (Isaia 24, 19-20).

„La noi în Balcani – spunea Sfântul Nicolae Velimirovici – se păstrează încă ceva din respectul vechi faţă de natură. Trăieşte încă obiceiul ca săteanul să-şi facă cruce zicând: Doamne, iartă, când vrea să taie copacul, să cosească iarba sau să junghie animalul. Popoarele care au declarat război naturii (…) au atras asupra lor nenumărate rele. Cel care rupe legăturile prieteneşti cu natura le rupe în acelaşi timp şi cu Dumnezeu“.

“Cutremurul din Japonia şi alte dezastre ale stihiilor naturii sunt şi un avertisment adresat omenirii pentru a se întoarce cu faţa către Dumnezeu.

Prin Biserică se oferă lumii posibilitatea primenirii ei pe dinlăuntru prin credinţa în Întruparea, Moartea şi Învierea lui Hristos. Pământul, apa, văzduhul „aşteaptă, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, cu nerăbdare să se izbăvească de robia stricăciunii“ (Romani 8, 19) şi a păcatelor noastre.

Este necesar să primim în sufletul nostru pe Hristos Dumnezeu, pentru ca El să ia chip în noi şi să ne mântuiască. Altfel, nu se ştie ce dezastre vom plânge în viitor.

Orice zâmbet plin de tandreţe adresat nefericiţilor acestei lumi, orice atitudine de iertare pentru cel ce ne-a greşit, orice mângâiere pentru bătrânul răvăşit, orice copil nou născut, orice rugăciune pentru cei ce „ne iubesc şi pentru cei ce ne urăsc pe noi“, orice experienţă a prezenţei lui Dumnezeu în viaţa noastră se transformă în binecuvântare pentru noi, pentru ceilalţi şi pentru întreaga creaţie.”
Extras din predica rostită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.
realitatea

Taiwanezii îi pregătesc pe americani: Va trebui să mâncaţi insecte VIDEO



Potrivit unui raport din 2008 al Organizaţiei Naţiunilor Unite, mai mult de 1400 de specii de insecte (scarabei, furnici, albine, greieri sau fluturi) sunt consumate în 88 de ţări din lume.


Americanii vor trebui să mănânce insecte

Un film postat pe Youtube de către taiwanezi ia în derâdere pasiunea americanilor pentru carne, prezentându-le o lume în care ar fi obligaţi să mănânce insecte. Filmul a fost produs după ce ONU a publicat un raport în care le cerea oamenilor să reducă consumul de carne, care contribuie la scăderea resurselor şi emisiua de gaz cu efect e seră, recomandând consumul de insecte.
În film apar americani obezi care se înfulecă imense cantităţi de carne şi care sunt oripilaţi atunci când li se propune să mănânce hamburgeri făcuţi din insecte. "Chiar dacă occidentalii cred că este ciudat, insectele sunt considerate ca alimente în " multe culturi din lume", spun taiwanezii.
Potrivit unui raport din 2008 al Organizaţiei Naţiunilor Unite, mai mult de 1400 de specii de insecte (scarabei, furnici, albine, greieri sau fluturi) sunt consumate în 88 de ţări din lume.
"Occidentalii nu sunt poate pregătiţi pentru un festin de insecte, dar noile realităţi economice ar putea să îi convingă", mai spun taiwanezii.

realitatea

Biserica-JURNAL DUHOVNICESC – Niciodată n-am avut cui să spun necazurile şi suferinţele mele




5.03.1971
M-am trezit greu. Sunt gripată şi am dureri de cap. Nu vreau să-mi fie scuză, ca să nu lucrez. Am numărat 2.500 de Rugăciuni. Simt, din când în când, inima în piept, care îmi aminteşte şi-mi zice: “te-ai oprit?10. Este bine, mă trezeşte să continui Rugăciunea. Am cântat totuşi la Vecernie. Mi-a revenit vocea cântând; nu-mi venea să cred: s-au dus şi usturimile şi răguşeala. S-a cântat foarte frumos. Am capul greu. Seara m-am spovedit. Trebuie să mă umilesc cu totul şi cu dragoste adevărată, ca să fie pace.
10 A strigat proorocul David: “Cine va grăi puterile Domnului şi cine va vesti toate laudele Lui?” (Psalm 105, 2).


Este frig tare. Afară ninge. Este frumos dar mie mi-e frig şi am febră mare. Nu vreau să ştie nimeni că sufăr. N-am avut părinţi şi niciodată n-am avut cui să spun necazurile şi suferinţele mele. Sunt obişnuită să mă descurc singură în această viaţă trecătoare. Nu uit însă că-L am pe Dumnezeu, Care mă vede şi mă aude. El îmi este Mamă şi Tată şi îmi cunoaşte durerile. El le îngăduie şi tot El le uşurează. R. (fiica) are destule greutăţi. Pe Tine, Doamne Iisuse, Te rog să fii cu mine şi voi birui totul. Toată nădejdea spre Tine o am. Linişteşte-l Doamne pe C. (soţul). E înfuriat de o săptămână pe toată lumea (…). Luminează-l şi scapă-l de chin.
Am numărat 1.000 de Rugăciuni. Cam mecanic, nu sunt mulţumită. Sunt obosită.

6.03.1991
M-am trezit fericită. Am visat ceva minunat, cu speranţe. Doamne, ajută-mi să se împlinească. Am auzit: “Să te trezeşti din somn cu Rugăciunea lui Iisus în inimă!” Aşa doresc. Am făcut exerciţiile, m-am rugat tot timpul cu căldură şi cu dragoste. Am fost la biserică în dorinţa de a mă ruga în casa Domnului.
Ce înţelept este vrăjmaşul la rele. Am venit acasă cu duhul întristării; m-a biruit, am plâns. Cât s-o fi bucurat?!
8.03.1971
De astăzi mi-am propus să nu mai rămân în urmă, şi pentru că n-am putut vorbi cu părintele nostru, voi număra cu ajutorul Domnului zilnic 3000 de Rugăciuni, după exemplele Sfinţilor Părinţi, aşa cum am citit în cartea Pelerinul rus.
M-am trezit rostind Rugăciunea lui Iisus şi am continuat mai departe. Afară s-a încălzit puţin. Soarele a luminat cămăruţa mea şi în suflet am lumină.
9.03.1971
Sărbătoare mare pentru mine, de recunoştinţă celor patruzeci de mucenici minunaţi, care mi-au ajutat cu mulţi ani în urmă. Sfinţilor patruzeci de mucenici, care aţi pătimit din iubire pentru Domnul Iisus şi El v-a împodobit cu cununi frumoase, acum petreceţi în grădinile raiului! Rugaţi-vă, sfinţilor, şi pentru mine şi pentru cei dragi ai mei, ca Domnul Iisus să aşeze viaţa noastră, ca să putem lucra în linişte pentru mântuire.
Ce frumos a nins! Am fost la E. cu G. şi I. Când am pornit, afară era ca într-un vis: fulgi mari şi deşi se învolburau în văzduh, iar eu, privind in zare, m-am uimit de frumuseţea cu care cădeau din înaltul cerului (…). Orice anotimp are frumuseţile lui şi doresc să contemplu cât mai des cerul şi tot ce ai făcut pe pămant, Doamne, ca să-mi amintesc necontenit şi să văd pe Făcătorul lor în toate cate sunt.
La E. am citit, am comentat numai despre lucruri duhovniceşti. Suntem într-un gând şi suntem fericite. Am numărat 3.000 de Rugăciuni. Totul cu iubire. Am citit şi comentat din Pelerinul rus, despre Rugăciunea lui Iisus. Acum citim din Sbornic despre darurile Rugăciunii lui Iisus. Voi invăţa multe şi copiindu-le le voi memora mai bine.
Ajută-mi Doamne Iisuse, să pot urma calea pe care am pornit către Tine spre mântuire, ca să am parte de viaţă veşnică! Îmi pare rău că nu ştiu să scriu jurnalul mai frumos, dar eu n-am scris niciodată despre mine. Nu ştiu să-mi exprim gândurile şi simţirile corect11.
11 Scrie ceea ce simţi, cum poţi, cum te învaţă Dumnezeu. Asta e suficient.
M-am trezit odihnită şi cu drag am numărat dimineaţa 400 de Rugăciuni. Exerciţiile au fost mai dese şi Rugăciunea continuă neîncetat în minte sau cu gura. Am mult de lucru. Afară este timp frumos, a dat puţin soarele şi-mi umple sufletul de bucurie. Nu pot merge la biserică. Voi lucra şi în acest timp mă voi ruga şi voi fi cu gândul la surorile mele dragi, care ştiu că se vor gândi la mine, împreună cu părintele V.
Am numărat 3.000 de Rugăciuni.
13.03.1971
O zi bună. Am vorbit cu părintele V. Am primit sfaturi. Voi şti acum cum trebuie să mă rog. Câte am de învăţat… Aş asculta zile întregi cu bucurie. Doamne Iisuse, dă-i putere asupra celor ce-i vor răul, ca să-i poata lumina şi întări pe toţi copiii Tăi care sunt încercaţi şi nu ştiu nimic din tainele Tale!
M-am rugat în mod deosebit, aşa cum m-a sfătuit. Cu dragoste; totul cu dragoste se realizează. Doamne Iisuse, dragostea mea! Bucuria mea! Viaţa mea! Cum zic “Doamne”, imediat simt prezenţa Domnului Iisus în inima mea! Ce bucurie simt în suflet! Doresc să mă lepăd de orice dorinţă, să rămân cu una singură: Rugăciunea lui Iisus! Fie voia Ta, Doamne! Orice încercare voi cunoaşte că este de la Tine, cu voia Ta. Scăparea mea Tu vei fi. Miluieşte-mă! Mă supun voii dumnezeieşti.
14.03.1971
De astăzi voi nota: mi-am făcut Rugăciunile, adică 3.000 pe zi, şi respiraţiile de patru ori pe zi, profund, aşa cum m-a sfătuit părintele V., de care mă simt legată mai mult acum, datorită sfaturilor în lucrarea Rugăciunii lui Iisus.
M-am culcat cu Rugăciunea în minte şi m-am trezit la fel. Am făcut exerciţiile şi respiraţiile cu drag. Inima îmi bate, din când în când, de bucurie.
La Sfânta Liturghie m-am rugat din iubire pentru Iisus. Am nădejde de desăvârşire şi port în minte mereu pe Iisus şi neîncetat Rugăciunea Lui (…).
prieteniisfmunteathos

Auto-BMW Seria 6 Coupe - detalii şi imagini oficiale cu noul BMW Seria 6 Coupe

Eraţi nerăbdători să vedeţi noua generaţie BMW Seria 6 Coupe? Iată primele informaţii şi imagini oficiale cu noul ”şesar”. Care este extrem de asemănător cu Seria 6 Concept, de la Paris 2010. 


După ce bavarezii au prezentat în premieră mondială conceptul BMW Seria 6 la Salonul Auto Paris 2010, era destul de clar că modelul de serie urmează să arate similar, ceea ce ne-a şi demonstrat-o versiunea decapotabilă, care a fost lansată iniţial, BMW Seria 6 Cabrio.
Noul BMW Seria 6 Coupe are un exterior similar cu al conceptului de la Paris 2010

Acum a venit rândul coupe-ului să fie arătat publicului în mod oficial, aşa încât iată primele informaţii şi imagini oficiale cu noul BMW Seria 6 Coupe, maşină care va avea premiera europeană cu ocazia Salonului Auto Frankfurt 2011, în toamnă.
Noutăţi despre noul model nu prea sunt. Din punct de vedere al aspectului exterior, Seria 6 Coupe arată exact cum se aşteaptă cei care au văzut conceptul premergător, mai ales că partea frontală şi spatele nu aduc modificări faţă de versiunea cabrio.
La inceput, BMW Seria 6 va avea sub capota acelasi V8 twin-turbo de 400 CP ca si cabrioletul

Pentru început, sub capotă va fi propus tot motorul twib-turbo V8 de 4,4 litri, de pe BMW 650i Convertible, care e capabil de 400 CP/5.500-6.400 rpm şi un cuplu maxim de 610 Nm/1.750-4.500 rpm . Transmisia la roţile spate este realizată printr-o cutie de viteze automată cu 8 trepte şi padele pe volan, dar pentru amatorii de manuale există şi o "clasică" transmisie manuală cu 6 trepte.
BMW 650i Coupe atinge 100 km/h în 4,8 secunde, iar viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h.Noua generaţie are o lungime de 4,9 metri, cu 74 mm mai mult decât predecesorul, iar ampatamentul a crescut cu 75 mm, ajungând la 2,85 metri, ceea ce înseamnă un mai bun spaţiu pe cele două locuri din spate.
BMW Seria 6 Coupe - interior echipat princiar si o gramada de sisteme electronice ultimul racnet

Interiorul maşinii îi gratulează pe ocupanţi cu materiale scumpe şi un nou display de 10,2 inch, high-definition, precum şi cu o pleiadă de sisteme electronice de ultimă generaţie , dintre care nu lipsesc Active Steering, Adaptive LED Lights, Lane Departure Warning, Active Blind Spot Detection, Parking Assistant, camere de filmat pentru spate, laterale şi faţă sau Head-Up Display. Nu lipseşte BMW ConnectDrive din lista de opţionale.
Sistemul de control al stabilităţii DSC beneficiază de trei moduri de funcţionare: Comfort, Normal, Sport şi Sport+, iar suspensia a fost setată pentru a oferi un nivel mult mai bun al confortului, dar şi al sportivităţii, caroseria fiind mult mai rigidă şi mai bine insonorizată.
Preţurile noului BMW Seria 6 Coupe pentru piaţa americană vor fi comunicate în curând, dar pentru Europa se pare că mai trebuie să aşteptăm până în toamnă.
Noul BMW Seria 6 va fi pus in vanzare mai intai pe piata americana
promotor


România nu va fi afectată de radiaţiile din Japonia

Probabilitatea ca România să fie afectată de emisiile radioactive din aceste zile de la Centrala Fukushima este zero. Anunţul a fost făcut de Societatea Română de Radioprotecţie. Se face greşit o comparaţie cu accidentul de la Cernobâl, acel eveniment nuclear fiind cu totul diferit.
România nu va fi afectată de radiaţiile din Japonia

Societatea Română de Radioprotecţie a anunţat că posibilitatea ca România să fie afectată de emisiile radioactive din Japonia este zero datorită distanţei mari, de peste 9.000 km şi a dezintegrării produşilor periculoşi de fisiune.
Ce s-a întâmplat sâmbătă diferă total de evenimentul din aprilie 1986 de la Cernobâl, ca tip, mărime, mod şi condiţii de producere. Societatea Română de Radioprotecţie a mai amintit faptul că nivelul de contaminare radioactivă a aerului, apei, solului şi vegetaţiei este monitorizat permanent de Ministerul Mediului şi Ministerul Sănătăţii, pentru a se semnala rapid apariţia oricărui nor radioactiv asupra ţării noastre si a avertiza la timp populaţia.
realitatea

Haos în Japonia: Un nou seism şi o nouă explozie la centrala nucleară de la Fukushima

Centrala nucleară de la Fukushima a devenit o bombă cu ceas. În această dimineaţă, o nouă explozie s-a produs, de data aceasta la reactorul 3. Potrivit unei televiziuni locale, 11 oameni au fost răniţi. Explozia s-a produs la scurt timp după un nou cutremur de 6,2 pe Richter. Şi la reactorul 2 sunt probleme. Sistemul de răcire s-a oprit şi nivelul apei este în scădere la reactorul 2 al centralei nucleare.
O nouă explozie la centrala nucleară de la Fukushima

Explozia la reactorul 3 al centralei de la Fukushima s-a produs la ora locală 11.01. Autorităţile susţin că miezul reactorului nu s-a topit. Este a doua explozie la centrala de la Fukushima, după cea de sâmbătă. Nivelul de radiaţii dn jurul reactorului 3 a crescut uşor.
Explozia de sâmbătă s-a produs la reactorul nr.1 al uzinei. Este vorba despre o explozie de hidrogen, care intervine ca urmare a vaporilor acumulaţi în procesul de răcire a reactorului. Explozia a dărâmat un zid al incintei unde se află reactorul.

Autorităţile au cerut rezidenţilor pe o rază de 20 de kilometri să rămână la adăpost, în locuinţe.

Totuşi, ipoteza unor emanaţii radioactive este considerată puţin probabilă, iar autorităţile continuă să încerce să răcească în continuare reactorul cu ajutorul apei de mare.

După cutremurul de vineri, care a avut magnitudinea 9, sistemul de răcire al reactoarelor uzinei nucleare a fost afectat, existând pericolul unei topiri a miezului reactorului.
Circa 2000 de cadavre au fost găsite luni pe două plaje din prefectura Miyagi, una din cele mai afectate de seismul şi tsunamiul care au devastat vineri nord-estul Japoniei. Sumbra descoperire va spori semnificativ bilanţul deceselor, stabilit deocamdată de poliţie la 1597 morţi şi 1481 de dispăruţi.
realitatea

Care sunt ţările în care specialiştii aşteaptă cutremure majore

Două cutremure maj0re au avut loc de la începutul anului. După Noua-Zeelandă, Japonia a fsot l0vită de cel mai puternic seism din istoria sa modernă. Deşi nu se poate spune cu exactitate când va avea loc un cutremur, specialiştii au în viz0r mai multe zone din lume, unde riscul este crescut.
Placă tectonică

Seismologii japonezi au ridicat nivelul cutremurului produs în Japonia de la 8,9 la 9 grade. Ţara a fost putewrnic afectată, însă, raportat la amploarea evenimentului, pagubele au fost relatiuv mici. Japonia  este cunoscută ca o ţară cu un risc seismic ridicat. Experienţa în cutremure a făcut ca japonezii să investească foarte mult în infrastructuri seismo-rezistente. Cu toate acestea, la Kobe au murit în 1995 6.400 de persoane. La Kanto au fost peste 100.000 de victime în 1923.
Pericolul este cu atât mai mare cu cât densitatea demografică a oraşelor japoneze este enormă, iar poziţionarea arhipelagului îl face foarte vulnerabil în caz de tsunami. Numărul victimelor ultimului cutremur ar putea ajunge la 10.000. Unul dintre riscurile majore pe care le înfruntă Japonia în cazul mişcărilor seismice provine de la energia nucleară pe care o produce.  În 2007 s-a produs o importantă scurgere la centrala nucleară de la Kashiwazaki după un seism. La Fukushima, la 250 de kilometri de Tokio, un alt reactor al centralei nucleare nu poate fi răcit.
Care sunt însă regiunile lumii în care speciualiştii aşteaptă cutremure majore
Statele Unite, delta inferioară a fluviului Mississippi
Ultimul cutremur mare a avut loc în această zonă în 1812. O serie de cutremure din secolul al XIX-lea şi care au lovit statele americane Illinois, Missouri, Arkansas, Kentucky, Tennessee şi Mississippi au inversat sensul debitului fluviului Mississippi.
Principalele oraşe mari care se află pe cea mai periculoasă placă americană, New Madrid, sunt Saint Louis şi Memphis . Agenţia americană a situaţiilor de urgenţă, FEMA, a lansat o averitizare în 2008: un seism puternic de-a lungul faliei New Madrid ar putea provoca "cele mai mari dezastre economice cauzate de o catastrofă naturală care ar putea lovi Statele Unite". Pericolul este foarte mare pentru că în această zonă nu au fost luate măsuri de protecţie împotriva cutremurelor, aşa cum este cazul Californiei sau a nord-vestului Pacificului, zone în care se produc mai des cutremure, dar nu de foarte mare magnitudine.
Turcia, Anatolia de Nord
În cutremurul de la Izmit din 1999 au murit 18.000 de oameni. După doar trei luni, un alt cutremur face 900 de victime. În ultimii 40 de ani în Turcia s-au produs şase cutremure cu peste 1.000 de victime.
Seismologii sunt îngrijoraţi, pentru că următorul seism ar putea zgudui şi sudul Istanbulului, aglomeraţie urbană ce numără peste 12 milioane de locuitori. Sunt însă prevăzute serii de cutremure mai mici, nu unul de o magnitudine foarte mare, dar acest lucru nu este de natură să liniştească populaţia.
Australia
Australia nu se află între două plăci tectonice, dar asta nu înseamnă că motivele de îngrijorare sunt mai mici. Activitatea seismică din această ţară este rezultatul unor mişcări tectonice care au loc departe de continent, dar nicio regiune nu este în afara pericolului, iar seismele sunt foarte greu de anticipat.
Din fericre, cea mai mare parte a cutremurelor australiene, inclusiv cele cu o magnitudine de peste 4 pe scara Richter din anul 2008, s-au produs în centrul ţării, o regiune aridă, iar pagubele au fost minime. Structurile şi materialele învechite ale construcţiilor din Newcastle au făcut ca, în 1999, un cutremur de numai 5,5 pe scara Richter să aibă pagube foarte importante. Un seism la Sydney, a cărui populaţie este de 15 ori mai mare decât cea din Newcastle ar fi catastrofal.
Nepal
În sudul lanţului himalyan, la doar 240 de kilometri în sudul Everestului, capitala Nepalului, Katmandu, se situează la joncţiunea plăcilor indiană şi euroasiatică. Geologii avertizaeză că o mişcare seismică importantă ar putea lovi capitala ţării, în lipsa altor cutremure în ultimii ani. Cu cât intervalul dintre cutremure este mai mare, cu atât creşte magnitudinea unei viitoare mişcări seismice.
În Nepal este însă foarte grav, pentru că la Katmandu, tehnicile de construcţie sunt neadapatate pericolului, iar populaţia urbană creşte continuu. Ca şi în Haiti, ţara a fost zguduită de confruntări politice o perioadă lungă de timp. Din 2006, de când s-a terminat războiul civil, Nepalul nu a cunoscut stabilitatea politică sau dezvoltarea economică şi nu are un plan de acţiune în cazul unei catastrofe naturale.
realitatea

Cutremurul din Japonia a fost precedat de o uriaşă furtună solară. VEZI VIDEO


În Nord, s-au format aurore boreale care au putut fi văzute chiar şi din New York, potrivit FoxNews.

Furtuna a creat aurore boreale
O furtună solară uriaşă a avut loc zilele trecute, particule încărcate cu magnetism fiind aşteptate să lovească Pământul chiar şi în aceste zile.

Potrivit FoxNews, aurore boreale au putut fi observate chiar şi de unele state din SUA. Furtunile magnetice cauzate de exploziile solare puternice pot afecta nu doar sateliţii plasaţi pe orbite înalte, ci şi reţelele electrice de la sol, conductele de petrol şi gaze naturale şi pot perturba serios sistemele de telecomunicaţii.


realitatea

Sanatate-9 alimente care îngreunează digestia

Te supără digestia? Ai remarcat că la unele alimente pe care le consumi, stomacul tău reacţionează urât şi-ţi dă semnale că este timpul să eviţi acele mâncăruri? Eva.ro a făcut un inventar al alimentelor cele mai neprietenoase pentru sistemul digestiv!
Dr. Mrencinicopschi ne spune ce alimente să evităm
Disconfortul digestiv nu înseamnă boală, dar trebuie să ţii cont de faptul că se poate ajunge şi la probleme mai grave dacă nu ai grijă şi amâni un consult de specialitate, explică prof. dr. Mircea Diculescu, director al Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni din Bucureşti pentru eva.ro.

Pe lângă stresul cotidian, fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentaţia dezechilibrată este un factor important care afectează funcţionarea sistemului digestiv. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţia umană, a făcut un top al alimentelor neprietenoase cu stomacul tău şi care cauzează aceste simptome supărătoare de disconfort digestiv:

1. Produsele de patiserie cu umpluturi de carne, rulada din aluat cu umplutură de carne sunt extrem de greu de digerat şi au multe calorii;
2. Fast-food;
3. Sucurile carbogazoase;
4. Mezelurile şi conservele din comerţ din cauza aditivilor alimentari care le fac indigeste şi lipsite de valoare nutritivă;
5. Excesul de cofeină;
6. Produsele lactate, dacă ai intoleranţă la lactoză;
7. Cafea cu lapte sau ceai negru cu lapte, deoarece ambele combinaţii scad efectul stimulant al cafelei şi măresc durata de digestie;
8. Pizza din cauza combinaţiei dintre amidonul din blat cu proteinele animale (brânză, şuncă, cârnaţi etc) care o fac indigestă. Excepţie face varianta vegetariană;
9. Dulciurile din comerţ, deoarece ingredientele şi aditivii folosiţi inhibă secreţia sucului gastric, îngreunând şi digerarea altor alimente. Atenţie şi la tarte, ştrudel, produse de patiserie-cofetărie care epuizează funcţia pancreasului.



realitatea

Skylon, superavionul care a pensionat naveta Discovery FOTO

Oamenii de ştiinţă au în proiect un avion spaţial, care să îmbine transportul aerian clasic şi pe cel spaţial. Realizarea lui va dura însă cel puţin un deceniu, iar costurile sunt estimate la 10 miliarde de dolari.
Skylon, noua provocare în transportul spaţial

Avionul se va numi Skylon şi va fi o navă nepilotată şi reutilizabilă. Inginerii britanici declară ca transportul în spaţiu va deveni mult mai facil şi mai ieftin dacă această navă va depăşi faza de proiect.
Revoluţionarul aparat de zbor, proiectat de firma britanică Reaction Engines, nu ­este prevăzut cu motoare externe convenţionale. Skylon va putea însă să zboare cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului, utilizând două motoare interne ce absorb hidrogenul şi oxigenul din atmosferă pentru a trimite, practic, aparatul de zbor la o înălţime de 29 de kilometri, pe orbita inferioară Pământului.

Noua navă ar urma să aibă un motor de rachetă alimentat cu hidrogen, dar decolarea ar urma să se facă diferit de cea a navetelor spaţiale clasice şi mult mai apropiat de ceea ce se întâmplă în transportul aerian convenţional.
Skylon va avea 90 de metri lungime şi va putea transporta circa 12 tone, astfel că va putea avea la bord sateliţi, marfă şi pasageri. Cercetătorii britanici se gândesc deja să îl utilizeze pentru misiuni pe Lună şi pe Marte.
Costurile acestui proiect depăşesc 10 miliarde de dolari, dar 80% dintre acestea sunt asigurate de mediul privat.
Skylon, noua provocare în transportul spaţial
realitatea