marți, 22 martie 2011

Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce ceva mai grav decât un tsunami

Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, a afirmat, într-un interviu acordat Ştirilor Pro TV, că în Marea Neagră se pot produce valuri seismice, adica tsunami.
Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce ceva mai grav decât un tsunami

Zonele seismice care afectează România sunt Vrancea, Banat, Maramureş, Bucovina, nordul Dobrogei şi sudul Dobrogei, cu partea de la Sabla, la sud de Mangalia, aflată pe teritoriul bulgar.  Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, Sabla este o zona tectonică ce ar putea provoca tsunami în Marea Neagră. Ea înaintează în mare cu circa 20-30 de kilometri şi generează tsunami mai mici sau mai mari.
"Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami în Marea Neagră, care ar fi ca un fel de vas închis. Eu le recomand dânşilor, din punct de vedere fizic, să ia un lighean şi să facă cu mâna în apă, să vadă ce valuri apar", a spus directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.
El spune însă că valurile seismice nu sunt problema principală, ci gazele care ar putea ieşi la suprafaţă de sub Sabla, în urma mişcărilor tectonice. "De la această falie Sabla, personal gândesc că sunt mari probleme, pentru că în Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până foarte adânc, există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric. Vă rog să realizaţi ce înseamnă această scoatere afară, este un alt pericol... ceva mult mai periculos decât un val de tsunami însuşi", spune Mărmureanu.

realitatea

Medicii o pregătesc pe Teo Trandafir pentru externare

Teo Trandafir continuă să se recupereze la Allgemeines Krankenhaus din Viena şi a părăsit secţia de terapie intensivă, iar medicii o pregătesc deja în vederea externării şi întoarcerii în România, au anunţat, marţi, reprezentanţii clinicii.
Teo Trandafir se simte mai bine
Teo Trandafir ar putea fi externată în curând. Medicii austrieci mai spun despre ea că poate să meargă şi să mănânce.

Fosta vedetă TV, în prezent deputat PDL, a fost supusă la o intervenţie chirurgicală majoră în 24 februarie, necesitată de pancreatita acută şi infecţia abdominală. Ulterior, pacienta s-a aflat în comă indusă.

În vârstă de 42 de ani, Teo Trandafir a fost internată la Viena la 11 ianuarie, cu diagnosticul pancreatită acută de severitate medie. Acelaşi diagnostic i-a fost pus şi la Spitalul Elias din Bucureşti, unde pacienta s-a aflat înainte de a fi transportată la clinica din capitala Austriei.

realitatea

Toader Victorin: Zilele acestea vom avea un cutremur mic, dar se va simţi

Un cutremur s-ar putea produce marţi sau miercuri, în zona Vrancea. Declaraţia a fost făcută de Toader Victorin, şeful laboratorului de avertizare seismică de la Institutul român de Seismologie Aplicată.
Un cutremur se va produce în România

Specialiştii spun că ne putem aştepta la un cutremur în zilele următoare care nu va avea o intensitate mare, dar se va simţi. Cutremurul se va produce în zona Vrancea.
"Există o perturbaţie în seimicitatea vrânceană începând cu luna noiembrie, un ritm intens faţa de perioada anterioară. Ne duce cu gândul la un nivel seismic mai important, un maxim de 5,3 pe scara Richter. Zilele astea sunt critice. Azi şi mâine sunt zile favorabile pentru altfel de cutremur care e mic, dar se simte", a declarat la Realitatea Tv, Toader Victorin, şeful laboratorului de avertizare seismică de la Institutul Român de Seismologie Aplicată.
realitatea

Sanatate-Vezi aici şapte secrete ca să fii suplă toată viaţa

Cine a zis că dacă vrei să fii suplă trebuie să excluzi toată viaţa din alimentaţie mâncărurile gustoase? Specialiştii de la Libertatea pentru femei spun că nu te vei îngrăşa dacă, înainte de a consuma alimentele interzise, vei ţine cont de câteva reguli simple.
7 secrete ca să fiţi suplă toată viaţa

Consumaţi fructe la micul dejun. Fructele consumate dimineaţa satisfac pofta de dulce care poate apărea pe parcursul zilei.
Ciocolata e permisă, dar cu grijă. Puteţi să o consumaţi dimineaţa şi chiar la prânz, dar fără să depăşiţi ora 14.00.

Alunele au întâietate la prânz
. Dacă vrei să consumi nuci, alune sau diverse seminţe, mănâncă-le la prânz. Se digeră lent şi astfel evitaţi să încărcaţi ficatul şi să vă îngrăşaţi.

Alegeţi sucurile naturale.

Condimentele au efecte miraculoase asupra siluetei. Scorţişoara reduce nivelul glucozei din sânge, ce contribuie la pierderea centimetrilor din jurul taliei.

Spuneţi "da"cărnii de peşte. Principalul avantaj îl reprezintă grăsimile din seria acizilor graşi esenţiali Omega 3, care ajută în lupta contra obezităţii şi cresc energia fizică.

Nu mâncaţi citrice seara, pentru că vă provoacă aciditate şi reprezintă şi un excitant nervos, motiv pentru care, chiar dacă veţi dormi precum în mod obişnuit, nu vă veţi odihni.
realitatea

Sanatate-Mencinicopschi: Unele boli pot fi tratate cu ulei de măsline

Uleiul de măsline extravirgin este recunoscut pentru beneficiile pe care le aduce asupra organismului. Află de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţia umană, ce boli pot fi tratate cu ulei de măsline!
Uleiul de măsline are efecte benefice asupra organismului
Consumul cu moderaţie, regulat, de ulei de măsline extravirgin poate avea următoarele efecte benefice asupra sănătăţii, tratând diferite afectiuni, potrivit eva.ro.

Consumul de ulei de măsline previne formarea ateroamelor (depunerea colesterolului pe artere şi înfundarea lor) şi scade riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare şi a efectelor acestora.

Acest tip de ulei ameliorează presiunea arterială la bolnavii hipertensivi, disfuncţiile generate de diabetul zaharat, activitatea cognitivă, efectele unor boli neurologice (depresii) sau neurodegenerative (Alzheimer);

Uleiul de măsline extravirgin conţine antioxidanţi puternici polifenolici şi tocoferolici (vit. E) extrem de utili în prevenirea apariţiei stresului oxidativ prin anihilarea radicalilor liberi (ROS). Previne astfel apariţia statusului proinflamator sistemic pe fondul căruia evoluează maladiile cronice (diabet, cardiovasculare, neurologice – neurodegenerative, cancerele). În acest mod are şi un efect geriatric de prelungire a vieţii, determinând şi un look sănătos prin încetinirea apariţiei ridurilor şi a aspectului tern al pielii;

De asemenea, previne cancerul de sân prin inhibarea unor gene răspunzătoare de apariţia maladiei şi are efect analgezic natural, atenuând durerea.

Poate fi utilizat şi extern pentru masaje, împotriva căderii părului, gute.



realitatea