miercuri, 27 iulie 2011

Consilierii generali au aprobat scumpirea cu 37% a gigacaloriei. VEZI AICI cât de mari vor fi facturile şi de ce bucureştenii vor fi obligaţi să plătească "liniar" energia termică



Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a hotărât ca, de la 1 august, bucureştenii să plătească mai mult cu 37% pentru o gigacalorie. Astfel, preţul gigacaloriei va creşte la 169,88 de lei cu TVA, faţă de 124 lei cu TVA, cât este în prezent.

Odată cu scumpirea gigacaloriei se propune şi un nou mod de facturare. Facturile pentru apă caldă şi căldură vor fi liniare, adică va fi plătită aceeaşi valoare atât iarna cât şi vara, în fiecare lună, existând o regularizare la 12 luni. Potrivit viceprimarului Capitalei, Mircea Raicu, pentru un apartament cu două camere, locuit de trei persoane, factura va fi de 110 lei lunar, atât iarna, cât şi vara. Pentru un acelaşi apartament de două camere, locuit de trei persoane, la blocurile necontorizate, facturile pentru apă caldă şi căldură pe timp de iarnă au fost de aproximativ 200 de lei.
"Am ales să mărim gigacaloria o dată. Să existe o singură mărire. Suntem pe locul 12 în topul oraşelor, în ceea ce priveşte preţul gigacaloriei. Rata de suportabilitate a populaţiei este de 5,85%. Din totalul de 1,5 milioane de contracte cu RADET, 400.000-450.000 de oameni vor avea nevoie de subvenţii. Plata liniară a facturilor a devenit obligatorie pentru că s-a găsit un deştept să modifice hotărârea", a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.
El a ţinut să sublinieze că persoanele cu venituri reduse vor beneficia în continuare de tarife subvenţionate la energia termică.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari - Habitat, Mihai Mereuţă, a declarat că "în proiectul de hotărâre nu există niciun fel de asigurări că cele 30 şi ceva de milioane de euro, cât reprezintă banii economisiţi de municipalitate din creşterea tarifului la gigacalorie, nu vor lua altă destinaţie. Sunt ferm împotriva facturilor egale pentru că mă sărăceşte tot anul. Acum, când întreţinerea este mai mică, asociaţiile de proprietari mai reuşesc să facă reparaţii. Când vor plăti caldura şi vara, nu vor mai avea cu ce. Trebuie lăsat la latitudinea asociaţiilor de proprietari modul în care vor să li se calculeze facturile".
scrie gandul

VIAŢA EXTRATERESTRĂ ar putea SĂ NU EXISTE. Cum demontează doi cercetători o teorie veche de patruzeci de ani



Cercetătorii care se angajează în descoperirea civilizaţiilor extraterestre pornesc de la premisa că acestea chiar există. Asta pentru că iau de bună o ecuaţie formulată de omul de ştiinţă Frank Drake, în anii '60.
Conform lui Drake, numărul de civilizaţii extraterestre din Univers poate fi estimat ţinând cont de o serie de factori: numărul total de stele, numărul de stele care sunt orbitate de planete, numărul de planete care pot susţine viaţa etc, scrie space.com. Astfel, omul de ştiinţă a ajuns la concluzia că ar fi în jur de 10.000 de civilizaţii extraterestre în Univers şi că prima dintre ele ar putea fi descoperită până în jurul anului 2030.
De-a lungul timpului, mulţi cercetători i-au sprijinit ipoteza, susţinând că probabilitatea de apariţie a vieţii, pe o planetă unde condiţiile sunt similare celor de pe Pământ, este de aproape 100%. "Geneza vieţii este inevitabilă, la fel ca formarea atomilor", spunea de curând astrobiologul rus Andrei Finkelstein.
Ecuaţiile nu funcţionează, trebuie dovezi practice
Totuşi, un studiu efectuat de astrofizicianul David Spiegel, de la Universitatea Princeton, şi de fizicianul Edwin Turner, de la Universitatea din Tokyo, combate teoria lui Drake.
Cei doi susţin, în lucrarea publicată pe site-ul arxiv.org, că apariţia vieţii pe Pământ poate fi ori un lucru foarte comun, ori ceva extrem de rar şi că nu există niciun motiv să înclinăm spre una dintre cele două variante. Astfel, Spiegel şi Turner înlocuiesc cu un mare semn de întrebare singurul factor din ecuaţia lui Drake de care oamenii de ştiinţă erau până acum siguri: probabilitatea apariţiei vieţii pe o planetă similară Pământului.
Cercetătorii susţin că, deşi viaţa pe Pământ s-a născut destul de repede după apariţia planetei (în câteva sute de milioane de ani), a durat mult mai mult (3,5 miliarde de ani) până să apară formele inteligente. Însă Spiegel şi Turner avertizează că "viaţa este destul de rară în Univers, din punct de vedere statistic" şi prezintă o ecuaţie matematică, în lucrarea lor, care dovedeşte acest lucru.
Rezultatul la care au ajuns cei doi nu înseamnă că suntem singuri în Univers, ci doar că nu avem motive solide să credem că ar exista viaţă extraterestră. "Cercetătorii care caută extratereştri sunt încântaţi că viaţa a apărut relativ repede pe Pământ, dar nu se pot baza că şi pe alte planete s-ar întâmpla la fel", scriu Spiegel şi Turner în studiul lor.
Cei doi spun că singurul mod în care se poate testa teoria că "geneza vieţii este inevitabilă" este ca pur şi simplu să se descopere forme de viaţă pe o altă planetă.
scrie Gandul

Mormântul unui Apostol, descoperit în Turcia

Mormântul Sfântului Filip, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, ar fi fost descoperit în Turcia.

Momântul unui Apostol, descoperit în Turcia




Mormântul se afla sub dărâmăturile unei biserici din Pamukkale, străvechiul oraş Hierapolis, aflat în partea de vest a ţării.
Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi, care lucrează în zonă de câţiva ani. Mormântul nu a fost încă deschis, însă arheologii sunt convinşi că este vorba despre Filip, de vreme ce apostolul a fost lapidat şi apoi crucificat de romani la Hierapolis.