miercuri, 27 iulie 2011

Consilierii generali au aprobat scumpirea cu 37% a gigacaloriei. VEZI AICI cât de mari vor fi facturile şi de ce bucureştenii vor fi obligaţi să plătească "liniar" energia termică



Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a hotărât ca, de la 1 august, bucureştenii să plătească mai mult cu 37% pentru o gigacalorie. Astfel, preţul gigacaloriei va creşte la 169,88 de lei cu TVA, faţă de 124 lei cu TVA, cât este în prezent.

Odată cu scumpirea gigacaloriei se propune şi un nou mod de facturare. Facturile pentru apă caldă şi căldură vor fi liniare, adică va fi plătită aceeaşi valoare atât iarna cât şi vara, în fiecare lună, existând o regularizare la 12 luni. Potrivit viceprimarului Capitalei, Mircea Raicu, pentru un apartament cu două camere, locuit de trei persoane, factura va fi de 110 lei lunar, atât iarna, cât şi vara. Pentru un acelaşi apartament de două camere, locuit de trei persoane, la blocurile necontorizate, facturile pentru apă caldă şi căldură pe timp de iarnă au fost de aproximativ 200 de lei.
"Am ales să mărim gigacaloria o dată. Să existe o singură mărire. Suntem pe locul 12 în topul oraşelor, în ceea ce priveşte preţul gigacaloriei. Rata de suportabilitate a populaţiei este de 5,85%. Din totalul de 1,5 milioane de contracte cu RADET, 400.000-450.000 de oameni vor avea nevoie de subvenţii. Plata liniară a facturilor a devenit obligatorie pentru că s-a găsit un deştept să modifice hotărârea", a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.
El a ţinut să sublinieze că persoanele cu venituri reduse vor beneficia în continuare de tarife subvenţionate la energia termică.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari - Habitat, Mihai Mereuţă, a declarat că "în proiectul de hotărâre nu există niciun fel de asigurări că cele 30 şi ceva de milioane de euro, cât reprezintă banii economisiţi de municipalitate din creşterea tarifului la gigacalorie, nu vor lua altă destinaţie. Sunt ferm împotriva facturilor egale pentru că mă sărăceşte tot anul. Acum, când întreţinerea este mai mică, asociaţiile de proprietari mai reuşesc să facă reparaţii. Când vor plăti caldura şi vara, nu vor mai avea cu ce. Trebuie lăsat la latitudinea asociaţiilor de proprietari modul în care vor să li se calculeze facturile".
scrie gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu