marți, 8 martie 2011

La 19 martie, Pământul se apropie de Lună. Catastrofă sau doar un fenomen natural?

Săptămâna viitoare, Pământul va fi la cea mai mică distanţă de Lună din ultimii 19 ani. Evenimentul, cunoscut ca perigeu lunar, are loc la 19 martie. Teoreticienii conspiraţiei spun că acest fenomen poate provoca unele catastrofe naturale, cum ar fi erupţii vulcanice sau cutremure. Alţi cercetători spun însă că prevestirile apocaliptice trebuie tratate cu scepticism, anunţă dailymail.co.uk.
La 19 martie, Pământul se aprope de Lună. Catastrofă sau doar un fenomen natural?

Dacă punctul cel mai îndepărtat al lunii faţă de Pământ se numeşte apogeu, punctul cel mai apropiat poartă denumirea de perigeu.
Săptămâna viitoare, la 19 martie, Pământul va fi la cea mai mică distanţă de Lună din 1992 încoace. La această dată, Luna se va afla la numai 356.578 de kilometri distanţă de Pământ.

Internetul este plin de oameni de ştiinţă amatori care avertizează că o astfel de "Super Lună" ar putea perturba tiparele climatice ale Pământului şi chiar ar putea genera cutremure şi erupţii vulcanice.
Ultimele perigee lunare au avut loc în 1955, 1974, 1992 şi 2005 - ani care au avut evenimentele meteorologice extreme. Tsunami-ul care a omorât sute de oameni în Indonezia a avut loc în 2005, cu două săptămâni înaintea perigeului lunar, iar în ziua de Crăciun din 1974, Ciclonul Tracy a pustiit totul în jur în oraşul australian Darwin.

Dar Pete Wheeler, de la Centrul Internaţional de Radio Astronomie, spune că avertismentele de apocalipsă trebuie tratate cu scepticism. "Nu vor fi cutremure sau erupţii vulcanice, decât dacă s-ar fi întâmplat oricum", a declarat el pentru news.com.au.

Astronomul australian David Reneke este de acord cu Wheeler, subliniind că teoreticienii conspiraţiei vor fi întotdeauna în măsură să găsească un dezastru natural pe care să-l relaţioneze cu un anumit moment, dând astfel vina pe perigeul lunar.
realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu