marți, 8 martie 2011

China, 60% şanse să intre în criză bancară în doi ani

China este cotată cu un risc de 60% de a intra într-o criză bancară până la mijlocul lui 2013, ca urmare a volumului imens de credit acordat de bănci şi a preţurilor în creştere a imobiliarelor, potrivit agenţiei Fitch Ratings, citată de Bloomberg.


Programul de stimulare al economiei desfăşurat de statul chinez prin intermediul băncilor a dus preţul proprietăţilor imobiliare la un nivel record. Credite de 17,5 trilioane yuani (1,91 trilioane euro) au intrat în economie în ultimii doi ani.

Metoda de măsurare a riscului sistemic utltizată de Fitch pentru China a fost folosită şi la prognozele confirmate ulterior pentru Islanda şi Irlanda.

Cei de la Fitch utilizează definiţia Fondului Monetar Internaţional pentru riscul sitemic. Într-o astfel de criză, cea mai mare parte ori întreg capitalul agregat al instituţiilor de credit este consumat, numărul de default-uri creşte şi instituţiile financiare şi corporaţiile au probleme în a-şi onora contractele la timp.

Richard Fox, senior director la Fitch, vede riscul “unor găuri în bilanţurile băncilor”, dacă bula imobiliară se va sparge. “Vorbim despre criză sistemică aici, ce afectează cele mai multe dintre băncile mari. O criză ce tehnic decapitalizează sectorul bancar”,  spune acesta.

Sistemele bancare din ţările emergente sunt vulnerabile la riscurile sistemice atunci când creditul creşte cu mai mult de 15%/an pe o perioadă de doi ani, iar preţurile proprietăţilor imobiliare cresc cu mai mult de 5%, spun cei de la Fitch.

Economia Chinei a crescut cu 10,3% în 2010, potrivit datelor oficiale de la Beijing. Economia a crescut în medie cu 10% în ultimii 20 de ani.

In 2010, o cantitate imensa de credit a irigat economia chineza:11 trilioane de yuani (1,23 trilioane de euro). Datele oficiale arată că băncile chineze au împrumutat doar 7,95 trilioane de yuani anul trecut. Agenţia de rating Fitch spune însă că împrumuturi de cel puţin 3 trilioane de yuani au fost scoase în afara bilanţului.

Creditul a crescut în medie cu 18,6% anual în 2008 şi 2009, lucru ce a tras în sus şi preţurile activelor imobiliare. Premierul Wn Jiabao atrăgea atenţia recent asupra inflamării pieţei imobiliare şi a cerut măsuri care să încetinească creşterea preţurilor.

Ţinta Beijingului pentru volumul creditului ce va fi acordat în acest an este de 7,5 trilioane yuani.

Rezultatul avansului rapid al creditului în China s-ar putea traduce prin credite neperformante de 400 miliarde dolari, potrivit firmei de conultanţă Asianomics din Hong-Kong.

De altfel, guvernul chinez a plătit mai mult de 650 miliarde dolari timp de 10 ani pentru a slava de la faliment băncile afectate de ultima criză din sistem. Pentru a tempera avansul creditului, guvernul chinez a dispus recent un control mai strict al autorităţilor locale, care au profitat de programul de stimulare din ultimii doi ani.

În domeniul imobiliar, există un exces de 3,3 miliarde metri pătraţi. Cu toate acestea, se construiesc anual încă 200 milioane metri pătraţi.

Preţurile imobilelor sunt foarte ridicate, astfel că sunt puţini cei care îşi permit să achiziţioneze o casă. În Beijing, preţurilor caselor sunt de 22 ori mai mari decât venitul disponibil.
realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu