marți, 8 martie 2011

O veste proastă nu vine niciodată singură: S-a scumpit benzina, urmează creditele COMENTEAZĂ!

OMV Petrom a majorat marţi preţul carburanţilor cu 9 bani/litru pentru a doua oară în ultima săptămână. Creditele în euro se vor scumpi şi ele, ca urmare a majorării dobânzii-cheie de către Banca Central Europeană.
Românii vor plăti mai mult pe benzină şi pentru creditele în euro

Compania OMV Petrom, controlată de Grupul OMV din Austria, a majorat de marţi preţurile de referinţă la benzină şi motorină cu 9 bani/litru, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. Este pentru a doua oară în ultima săptămână când OMV Petrom recurge la o asemenea decizie, celalalte companii care vând carburanţi majorând şi ele săptămâna trecută preţul combustibililor.
Litrul de benzină Premium fără plumb 95 costă 5,16 lei, benzina Top Premium fără plumb 99+ este 5,54 lei/litru, sortimentul de benzină OMV Carrera 95 costă 5,30 lei, iar cel de OMV Carrera 100 este 5,96 lei/litru. Litrul de motorină Top Nordic Diesel (Top Euro Diesel 5) costă 5,29 lei, motorina OMV Sprint Diesel este 5,31 lei/litru, în timp ce litrul de motorină Euro Diesel 5 este 5,15 lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costă 5,63 lei.
Analiştii economici sunt de părere că majorarea galopantă a preţurilor la carburanţi poate duce România din nou în recesiune, calificând avantajul naţional de a avea rezerve proprii ca fiind aproape nul. Benzina şi motorina comercializate în România au atins maxime istorice, unele sortimente de carburanţi apropiindu-se vertiginos de pragul de 6 lei pe litru, după ce de la începutul anului au fost aplicate mai multe creşteri de preţuri, scrie Ziarul Financiar.

Dar veştile proaste pentru buzunarele românilor nu se opresc aici. Asta pentru că şi creditele ar urma să se scumpească. Mai precis cele în euro.Acestea reprezintă două treimi din finanţările acordate de bănci companiilor şi populaţiei, informează Ziarul Financiar, şi se vor majora pe măsură ce Banca Centrală Europeană (BCE) va creşte dobânda-cheie pentru a răspunde presiunilor inflaţioniste aduse de scumpirea explozivă a petrolului.

Pentru un client cu un credit ipotecar de 30.000 de euro, rambursabil în 30 de ani, o creştere a dobânzii cu un punct procentual, pornind de la 5,8% pe an (media pieţei în prezent, potrivit datelor BNR) aduce o creştere a ratei lunare cu 20 de euro, la 226 de euro.
realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu