luni, 7 martie 2011

Un nou ocean pe Terra? Vezi unde începe să se formeze

Activităţile seismice din ce în ce mai intense din Etiopia au dus la formarea unei găuri lungi de 17 kilometri, aceasta fiind considerată de geologi primul semn al apariţiei unui ocean în zona continentului african.


Potrivit Der Spiegel, fisurile au început să apară în urma cu ani de zile. Recent, însă, activitatea seismică a crescut în intensitate în nord-estul Africii şi se pare că acest continent tinde să se "rupă". Cercetătorii spun că lava din regiune este la fel consistentă ca cea pe care o întâlnesc pe fundul mărilor sau al oceanelor şi că, într-un final, apa va acoperi deşertul.

De asemenea, conform experţilor citaţi de Der Spiegel, procesele vulcanice de sub placa tectonică etiopiană sunt aproape identice cu cele care se petrec pe fundul oceanelor.

Şi totuşi cum este posibil acest lucru?

Se pare că scoarţa de sub desert s-a rupt, iar vulcanii au început să fiarbă, spun specialiştii. Prima falie a apărut cu milioane de ani în urma, atunci când s-a desprins de continent Peninsula Arabica şi a rezultat Marea Rosie şi Golful Aden. A doua fractură se întinde spre sud, din Etiopia până în Mozambic şi este cunoscută sub numele de Valea Marelui Rift. Altfel spus, se stie clar că peste milioane de ani, această regiune va fi umplută cu apa mării, problema este cât va dura până când acest lucru se va intampla.


În prezent, acesta este şi cel mai fierbinte loc de pe Terra – şi asta nu din cauza deşerturilor din jurul său, ci datorită aburilor toxici care ies din pământ şi a apei care fierbe pretutindeni.

“Pentru a vă da seama cât de mari sunt transformările geologice din ultima perioadă, trebuie să vă spunem că până nu demult mişcările erau de câţiva milimetri pe an, în timp ce acum pământul se deschide cu un metru la fiecare 50 de săptămâni”, a precizat Loraine Field, cercetător la Universitatea din Bristol.
realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu