luni, 7 martie 2011

Efecte ale exploziilor solare. 2 sori au fost observati pe cerul din China

La mai putin de o saptamana de la exploziile solare de proportii, pe cerul Chinei au fost observati doi sori. Unul galben si incetosat, celalalt cu o orbita alba, cei doi sori stateau unul langa altul, starnind curiozitatea oamenilor.
Doi sori

MSNBC: Potrivit astronomului Jim Kaler, de la Universitatea Illinois, imaginea neobisnuita se datoreaza refractiei luminii, insa este un fenomen care se intampla extrem de rar:"Totodata acest miraj nu este explicat intrutotul de stiinta", a mai adaugat acesta.
Acest fenomen apare atunci cand particulele din atmosfera fac ca lumina sa se refracte. Aceasta imagine poate fi vazuta adesea la orizont, acolo unde aerul este mai dens, iar mirajele apar fie deasupra, fie dedesubtul sursei originale de luminina - si nu langa asa cum apare in imagine.
Imagini similare care dau impresia dublarii Soarelui sau a Lunii au mai fost semnalate de astronomul Marcel Minnaer care de altfel le-a folosit intr-una dintre lucrarile sale de referinta, publicata in 1993. El spune ca fenomenul “multiplicarii” Soarelui sau Lunii este produs de o refractie ciudata, dar ca ceea ce este extraordinar in cazul unor astfel de imagini este ca dublura Soarelui sau a Lunii are aceeasi forma si marime ca si originalul.
Cu toate acestea, cercetatorii nu par sa se fi pus de acord cu privire la cauzele care au dus la aparitia acestui neobisnuit fenomen.
De pilda, expertii in optica atmosferica vin cu propriile explicatii. Grant Perry, cercetator la University of Wisconsin Cooperative Institute for Satellite and Meteorological Studies, spune ca acesta nu este un fenomen optic obisnuit. “Ma intreb daca nu cumva este vorba despre un efect al lentilelor (aparatului cu care au fost surprinse), dar in acest caz imaginile respective s-ar fi miscat impreuna cu miscarea camerei, ceea ce nu se intampla. Daca presupunem ca sunt particule de gheata sau ceva in atmosfera care s-au aliniat intr-o asemenea maniera, incat sa poata refracta razele soarelui intr-un unghi foarte strans, asta s-ar intampla intr-o singura directie. Ar presupune anumite caracteristici”.
Studiind mai departe imaginile, Jim Kaler a concluzionat: “Te intriga ceea ce vezi!”
protv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu