sâmbătă, 12 martie 2011

Explozie la centrala nucleară de la Fukushima, mai mulţi angajaţi ar fi răniţi

Agenţia niponă Jiji a anunţat sâmbătă că o explozie puternică s-a auzit la centrala nucleară de la Fukushima. Un nor alb s-a ridicat deasupra centralei. Radioactivitatea este de 20 de ori mai mare. Mai mulţi angajaţi ar fi răniţi, miezul reactorului s-ar fi topit, iar pereţii şi acoperişul centralei ar fi fost distruse de explozie.







Oficialii agenţiei nipone pentru siguranţă nucleară nu au confirmat incidentul, dar au precizat că în prezent se investighează cauzele norului de fum. Autorităţile japoneze au extins zona de evacuare în jurul centralelor nucleare Fukushima I şi Fukushima II a fost extinsă la 20 de kilometri, relatează agenţia de presă Kyodo.
Fukushima se află la aproximativ 250 de kilometri distanţă de Tokio.
La centrala de la Fukushima se decretase deja stare de alertă nucleară, după descoperirea unor probleme de răcire la reactoarele complexului. Experţii niponi au anunţat că este posibil ca în atmosferă să se degaje aburi radioactivi, în urma unei proceduri extreme, aceea de depresurizare a reactorului. Măsura era necesară pentru evitarea unor avarii majore.

Lucrătorii de Fukushima nu au putut să răcească reactoarele şi astfel presiunea din miezul reactoarelor a crescut foarte mult.

Stare de urgenţă la centrala nucleară
Ryohei Shiomi, un oficial din cadrul NISA a declarat că se fac verificări pentru a se constata dacă a avut loc o astfel de fuziune la instalaţia Fukushima Daiich, care şi-a pierdut capacitatea de răcire în urma cutremurului, informează Associated Press.

Shiomi a spus că, chiar dacă a existat o fuziune, aceasta nu va afecta oamenii pe o rază de 10 km. Cei mai mulţi dintre cei 51.000 de locuitori de pe această rază au fost evacuaţi, a precizat oficialul.

Sâmbătă dimineaţa, Japonia a declarat starea de urgenţă pentru cinci reactoare nucleare de la două centrale după ce unităţile şi-au pierdut capacitatea de răcire.

Operatorii de la reactorul 1 de la Fukushima Daiichi au luat măsuri pentru a scădea căldura şi presiunea din interiorul reactorului după ce s-a întrerupt electricitatea iar generatoarele de urgenţă au fost dezactivate, afectând sistemul de răcire principal.

Potrivit agenţiei nipone Kyodo, chiar înainte ca Tokyo Electric Power Co să reuşească să reducă presiunea, ceea ce implică eliberarea de vapori ce ar include probabil materiale radioactive, radiaţiile au crescut la un nivel neobişnuit la reactorul numărul 1 de la Fukushima şi în apropiere de acesta.

Conform NISA, oficialii TEPCO a întâmpinat dificultăţi în deschiderea unei valve pentru a elibera presiunea din cauza nivelului de radioactivitate ridicat, în timp ce evacuarea locuitorilor din vecinătate nu a fost încă finalizată.

Premierul japonez a cerut evacuarea de urgenţă a celor 45.000 de locuitori din zonă.
Autorităţile recomandă oamenilor din apropierea centralei să-şi etanşeizeze locuinţele, să nu bea apă de la robinet şi să-şi acopere feţele cu prosoape umede sau măşti.
Măsurătorile nivelului substanţei radioactive continuă. S-au înregistrat scurgeri de cesiu radioactiv de 1000 de ori mai mari decât cele normale.

Totuşi, singurul pericol imediat pentru Tokio ar fi cel legat de alimantarea cu energie electrică, iar compania de electricitate a acerut locuitorilor capitalei nipone să reducă la minimum consumul.




realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu