sâmbătă, 12 martie 2011

Ruşii sunt pregătiţi în eventualitatea unui nor radioactiv venit din Japonia

Sunt efectuate măsurători ale nivelului de radioactivitate în fiecare oră în 28 de staţii de control din localităţile din Kamceatka.
Un eventual nor radioactiv din Japonia ar ajunge în Kamceatka în mai puţin de 24 de ore

Un eventual nor radioactiv care s-ar fi putut forma în urma accidentului produs la un reactor nuclear în Japonia ar putea ajunge în peninsula Kamceatka în mai puţin de 24 de ore, potrivit unei reprezentante a serviciului rus pentru supraveghere sanitară, citată de RIA Novosti.
"Potrivit datelor preliminare, norul de particule radioactive care s-ar fi putut produce în urma exploziei de la o centrală nucleară din Japonia ar ajunge în Kamceatka în mai puţin de 24 de ore", a declarat Natalia Jdanova, directoarea departamentului de supraveghere sanitară Rospotrebnadzor în peninsulă.
"Acest lucru este provocat de direcţia mişcării maselor de aer şi distanţei semnificative dintre Kamceatka şi Japonia", a adăugat ea.
Peninsula Kamceatka se află la nord-est de Japonia şi de arhipelagul rus Kurile.
Potrivit oficialului rus, sunt efectuate măsurători ale nivelului de radioactivitate în fiecare oră în 28 de staţii de control din localităţile din Kamceatka.
"Nicio creştere anormală de radioactivitate nu a fost semnalată pentru moment în regiune", a subliniat Jdanova.
Preşedintele Autorităţii franceze pentru siguranţă nucleară (ASN), André-Claude Lacoste, a apreciat sâmbătă că direcţia rafalelor de vânt din Japonia ar îndrepta spre Pacific o eventuală poluare radioactivă provenind de la centrala nucleară Fukushima Nr.1, situat pe coasta de nord-est.
Temerile privind un accident nuclear major erau mari sâmbătă în Japonia, în urma unei explozii la o centrală nucleară situată la 250 de kilometri distanţă de Tokyo, după un cutremur puternic şi un tsunami produse vineri.
realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu